V og S: Forsvaret bør hjælpe politiet
Millitæret bør sættes ind for at bevogte grænsen og dermed lette politiet for en stor byrde af overarbejde, det mener både Venstre og Socialdemokraterne.
En ordentlig pukkel af overarbejde tynger Nordjyllands Politi. Ved udgangen af februar var der 39.000 timer på overarbejdskontoen i Nordjyllands Politi. Det viser tal fra Rigspolitiet, som TV2 har fået aktindsigt i. De mange ekstra timer på job er en konsekvens af for få betjente, grænsekontrol og forhøjet terror-indsats. Antallet af overarbejdstimer er næsten en tredobling siden januar 2015.
Og på trods af, at man fra regeringens side har fået vedtaget et politiforlig, hvor der er tilført 2 milliarder, så går der stadig mindst to år, før der er hjælp at hente for politiet.
- Vi har lavet et politiforlig, der dækker langt ud i fremtiden. Vi har tilført 2 milliarder. Men det er på den lange bane. Jeg må medgive, det virker ikke på den lange bane, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører fra Venstre.
Derfor er man på Christiansborg indstillet på, at skaffe hjælp til den pressede danske politistyrke. Og man vil kigge sig om efter assistance fra nye kanter.
- Det kunne være at lade millitæret patruljere ved grænsen. Jeg bryder mig ikke om at se millitæret på gaden i Aalborg, vil jeg gerne sige. Men i en skov nede ved grænsen, det kunne være en mulighed, siger Preben Bang Henriksen, der vurderer, at dette vil være et emne, der skal drøftes på et kommende møde med Justitsminister Søren Pind.
Ideen om at inddrage forsvaret møder opbakning fra oppositionen.
- Vi er fra socialdemokratisk side åben over for, man kan tage andet mandskab, end lige det, der er politiuddannet. Det kunne være HK’ere, det kunne være studerende i et vist omfang, men det kunne være i høj grad også være folk fra forsvaret, som er super veluddannet til nogle af de her opgaver, siger Rasmus Prehn, socialdemokratisk medlem af retsudvalget.
- Jeg er enig med Preben i, at vi har nok ikke rigtig lyst til at se millitær direkte i gaderne. Men der kan være nogle opgaver med bevogtning og den slags, hvor det kan give rigtig god mening. Hvor de kan være lige så gode, og måske bedre uddannet end politiet har været, siger Rasmus Prehn.