LIGE NU:

Valgbus til de unge

De unge gider ikke at stemme, og det vil to nordjyske kommuner, Aalborg og Rebild, nu gøre noget ved. De kører direkte ud til de unge selv med stemmesedlen.

Baggrunden er, at stemmeprocenten blandt de unge mellem 18 og 29 år var helt nede på 40 procent ved i Aalborg Kommune ved forrige valg.

- Det er ikke godt nok, og derfor må vi finde nye muligheder for at hæve stemmeprocenten. Jeg kan ikke se noget forkert i, at vi kører ud til de unge med en valgbus, så de får lettere adgang til at stemme. Det vigtigste er, at stemmeprocenten hæves, siger Thomas Kastrup-Larsen, socialdemokratisk borgmesterkandidat i Aalborg Kommune.

Andre kommuner har en anden holdning - for eksempel Jammerbugt Kommune.

- Det er muligt, at det er gammeldags at holde på, at de unge selv må bevæge sig hen i et stemmelokale. Men det er også noget pop at servicere de unge ved at køre valgbusser lige derhen, hvor de befinder sig. Hvor skal vi så sætte grænsen for, hvem vi skal opsøge og give særhjælp til at stemme, siger Mogens Gade (Venstre), borgmester i Jammerbugt Kommune.

Kun to kommuner i Nordjylland har valgt at omdanne biblioteksbusserne til valgbusser. Det sker med start den 4. november og to uger frem til valget.