Foto: Ritzau

Valgforskere: Løkke kan godt nå at vinde

Der er før flyttet stemmer nok i en valgkamp til at vende op og ned på solide forspring.

Intet er givet på forhånd.

Blå blok har stadig en chance for et genvinde regeringsmagten, selv om rød blok fører solidt i meningsmålingerne, siger tre valgforskere. Det er nemlig før sket, at en regeringsfløj eller en opposition har hentet så meget ind på modparten, som regeringen nu har brug for, påpeger de.

- Selv om rød blok er foran, så skal der ikke så mange flere stemmer til for blå blok, end at det sagtens kan hentes på de her tre uger. Den er bestemt ikke hjemme for rød blok, siger lektor i statskundskab, Kasper Møller Hansen, fra Københavns Universitet.

Han siger samtidig, at regeringen på forhånd er i defensiven i betragtning af, rød bloks solide føring i meningsmålingerne har været stabil igennem et års tid.

Mandatfordelingen har længe ligget på omkring 95 mod 80 i Helle Thorning-blokkens favør. To nye meningsmålinger tyder dog på, at rød bloks forspring er skrumpet lidt.

- Et forspring på hele 95 mandater til rød blok er nok lige på kanten af, hvad der kan hentes ind af regeringsfløjen. Oddsene er bedst for Helle Thorning, men Lars Løkke er ikke dømt ude, siger professor Jørgen Goul Andersen fra Aarhus Universitet.

- Udfaldet afhænger af, hvordan valgkampen bliver ført. Begge parter skal være opmærksomme på, at modparten ikke pludseligt trækker en kanin op af hatten, som de ikke har et modsvar på, siger professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet.

Også Nyrup-regeringen haltede langt bagefter i meningsmålingerne forud for valget i 1998, men vandt knebent. Da afveg meningsmålingerne i den sidste uge før valget med fem-otte procent i forhold til valgresultatet.

/ritzau/