01:45

Foto: Lone Vad Dam

1 af 2

Valgkamp i busserne

Chaufførerne i de nordjyske busser er sat ind i kampen for at få nordjyderne til at stemme til kommunal- og regionsrådsvalget.

Nordjyllands Trafikselskab slår i denne uge et slag for at få buspassagererne til at stemme. Buschauffører rundt i regionen vil vise passagererne vej til de steder på busruterne, hvor man kan brevstemme.

Det er regionerne og kommunerne der står bag kampagnen "Tænk dig om før du ikke stemmer", som skal få flere nordjyder til at sætte deres kryds til kommunal- og regionsrådsvalget.

- Nu kan man få at vide hvor mange steder, man kan stemme, og hvor fleksibelt det er. Det behøver ikke engang være i ens egen kommune. Det kan være rigtigt mange steder for eksempel der, hvor man måske skal af og på bussen, siger Ulla Astman (Soc.Dem), regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Ved det seneste kommunal- og regionsrådsvalg i 2009 var stemmeprocenten langt under stemmeprocenten ved folketingsvalget. I Nordjyllands så det værst ud i Aalborg Kommune, der med en stemmeprocent på 60,3 var den fjerdedårligste kommune på landsplan med valgdeltagelse.

- Vi er for dårlige til at stemme, når det drejer sig om de forhold, der er tæt på os. Det skal vi have ændret. Vi skal bruge vores demokratiske rettigheder. I andre lande kæmper man for det her. Vi er begyndt at tage det så meget for givet, at vi næsten ikke gider, og det er simpelthen katastrofalt, siger Ulla Astman.

Nordjyderne kan brevstemme forud for valget på alle folkeregistre og borgerservicecentre i alle landets kommuner. Man kan også brevstemme fra for eksempel sygehuse og plejehjem, hvis man ikke kan møde op ved valget. Man kan brevstemme frem til fredag den 15. november.