Vanvidsbilisme: Politiet svinger den helt store hammer
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Der er fyldt godt op på politiets lager i Aalborg Øst, hvor de beslaglagte biler holder.
267 biler er beslaglagt på tre år i Nordjylland.
Én bil hver fjerde dag. Året rundt. Tre år i træk.
Det er de iskolde tal, som Nordjyllands Politi har offentliggjort efter tre år med de nye bestemmelser om beslaglæggelse af vanvidsbilisternes biler.
- Det er den helt store hammer, vi har fundet frem, og det virker, forklarer fungerende politikommissær ved Nordjyllands Politi, Torben Arendrup og fortsætter:
- Man skal huske på, at det her værktøj har til hensigt at stoppe de allerfarligste bilister, og vi kan nu konstatere, at det er et godt værktøj.
Baggrunden er den, at selv om Nordjyllands Politi i gennemsnit beslaglægger to biler om ugen, så er tallet faktisk faldende.
På landsplan er mere end 3.200 bilister blevet sigtet for vanvidskørsel, siden loven trådte i kraft 31. marts 2021. Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet.
Her bekræfter man, at færre kørte 'vanvittigt' i lovens forstand i 2023 end året før.
I perioden fra 1. april 2021 til 20. marts 2023 blev 1902 køretøjer beslaglagt med henblik på konfiskering under den nye lovgivning.
Og det glæder regeringen:
- Jeg er meget tilfreds med den her lov. Vi kan se, at antallet af sigtelser for vanvidsbilisme er faldende, og det var jo derfor, vi vedtog loven fra starten af. Man skal huske på, at en vanvidsbilist potentielt kører rundt i et mordvåben, lyder det fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.
Også Nordjyllands Politi mener, at loven virker:
- Vi kan se, at tallene er faldende. Folk skulle lige finde ud af, hvad konsekvenserne er, og nu har de indset, at det er meget voldsomt, når vi konfiskerer folks biler, så jeg forventer, at tallene vil fortsætte med at falde, forklarer fungerende politikommissær Torben Arendrup.
Fakta – vanvidskørsel
Ifølge færdsels- og straffeloven betegnes følgende som vanvidskørsel:
Kørsel med en hastighed på mindst 200 km/t.
Kørsel med en hastighed på mindst 100 km/t og mere end det dobbelte af den tilladte fartgrænse i området.
Spirituskørsel med en promille på over 2,00.
Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.
Udviser særlig hensynsløs kørsel.
Forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.
Uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens krop eller helbred under særligt skærpende omstændigheder.
Kilde: Justitsministeriet
LA: Loven er unfair på ét punkt
Liberal Alliance har flere gange opfordret til, at loven bliver lavet om. Som loven tolkes nu, kan man nemlig miste sin bil, selvom det er en anden, der kører vanvidskørsel i den.
Man kan med andre ord straffes, selvom man ikke selv har deltaget i forbrydelsen.
Op mod en tredjedel af de biler, der bliver beslaglagt, er ejet af andre, viser tal fra Rigspolitiet.
- Det strider jo mod alle retsprincipper, at man kan straffes for en forbrydelse, man ikke selv begår. Hvis man lejer sit sommerhus ud, og lejerne så begår en forbrydelse,så beslaglægger vi jo heller ikke udlejerens sommerhus, forklarer Jens Mejlvang, der er retsordfører for LA.
Men hos Regeringen ser man anderledes på det:
- Det er nødvendigt i det her tilfælde. Ellers har man bare to kammerater, der låner hinandens biler, og så kører vanvidskørsel, uden at man kan konfiskere køretøjet. Det eneste tilfælde, hvor jeg mener, vi bør se på reglerne, er, når en mesters lærling kører vanvidskørsel i firmabilen. Der kan det ikke være rimeligt, at håndværksmesteren skal miste sin bil, mener Preben Bang Henriksen.
VIDEO: Kom tæt på politiets beslaglagte biler: