Vanvidsbilister i Nordjylland: Fem biler beslaglagt i april

I et forsøg på at forebygge farlig kørsel gav regeringen politiet magt til at beslaglægge køretøjer, der var indblandet i såkaldt vanvidskørsel. På tre uger har Nordjyllands Politi beslaglagt fem biler.

Kører du vanvittigt, mister du bilen. 

Det var omtrent budskabet, regeringen sendte til alle danske bilister, da den i starten af 2021 vedtog en ændring i færdselsloven. Ændringen gjorde det nemlig muligt for politiet at beslaglægge køretøjer, der er brugt til vanvidskørsel.

Den lov har nu været gældende siden den 1. april, og muligheden for at tage bilen fra bilister er blevet brugt flere gange. Også i det nordjyske.

Nordjyllands Politi fortæller, at det i løbet af de første tre uger i april har beslaglagt fem biler, som har været brugt til vanvidskørsel. 

- Og det er selvfølgelig for mange, siger Thomas Ottesen, politikomissær ved Nordjyllands Politi.

- Det bedste ville jo være, hvis vi aldrig skulle bruge den mulighed, som vi har i at beslaglægge køretøjet, for det ville jo betyde, at folk ikke kørte vanvittigt, siger han.

Hvornår er det vanvidskørsel?

Følgende overtrædelser betragtes som vanvidskørsel: 

- Kørsel med hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel over 100 km i timen

- Kørsel med en hastighed på 200 km i timen eller derover

- Spirituskørsel med en promille over 2,00

- Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder

- Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder

- Særlig hensynsløs kørsel

Kilde: Politi.dk

Et stærkt nyt værktøj

Men det er ikke alle, der kan overholde reglerne. Så sent som fredag den 23. april mistede en 11-årig pige livet, da hun blev påkørt af en bil på Lolland. Manden bag rattet viste sig at være en 29-årig mand, som havde en promille på 2,02, ifølge tv2east.dk

Og det er netop denne type forbrydelser, loven er til for at forhindre.

- Hvis denne lovændring får de unge til at tænke sig om en ekstra gang, så er det jo en succes, siger Thomas Ottesen.

Han er glad for, at politiet nu har flere muligheder for at bekæmpe vanvidskørsel. Men han erkender, at det er meget indgribende, når politiet beslaglægger borgers biler.

- At fratage køretøjer er grænseoverskridende adfærd. Men det bliver også kun brugt i de tilfælde, hvor overtrædelsen er ekstrem, siger politikomissæren.

I løbet af de næste par måneder vil politiet løbende evaluere på, hvordan brugen af loven er i praksis, og om politiet mener, det har de rigtige muligheder for at bekæmpe vanvidsbillisme.

- Al begyndelse er svær, men vi kan allerede nu planlægge aktioner anderledes på grund af vore mulighed for at beslaglægge køretøjer, siger Thomas Ottesen.

Tranportminister: - Hvis du låner din bil ud, har du også et ansvar

I løbet af april er der ifølge transportminister, Benny Engelbrecht, blevet beslaglagt 40 biler med henvisning til den nye lovgivning. Og han er glad for, at de biler ikke igen kan bruges til vanvidskørsel.

Han peger blandt andet på, at det kan være et vigtigt redskab for at løse udfordringer med vanvidskørsel lokalt i Danmark.

- Mange af de vanvidsbillister, der er blevet taget, kommer fra hovedstadsområdet og Nordsjælland. Derfor er det også vigtigt, at man markerer fra politiets side af, at her vil vi ikke acceptere det længere. 

Tidligere skulle det være ejeren selv, der sad bag rattet, for at politiet i ekstreme tilfælde kunne beslaglægge bilen. Men med lovændringen er det nu blevet ligegyldigt, om det er ejeren, der kører bilen eller ej. Det vil sige, at hvis man har lånt sin bil ud til en, der kører vanvidskørsel, så kan man risikere at miste sin bil, selvom man ikke har ansvar for kørslen. 

Men det mener Benny Engelbrecht ikke er problematisk.

- Når man låner sin bil ud, har man også et ansvar for, hvem man låner den ud til, siger han og fortsætter:

- Hvis jeg skulle være så dum at låne min bil ud til en person, der vælger at køre fuldstændig vanvittigt, så er jeg også klar til at tage konsekvensen, og så må man jo beslaglægge min bil. Det, det handler om, er, at mennesker, som kører så hensynsløst, at de sætter andres liv i fare, ikke skal kunne sætte sig tilbage i bilen, men at bilen bliver fjernet fra dem. Bagefter må det så være op til domstolen, om bilen skal konfiskeres for bestandigt.



Seneste nyt

fra Nordjylland