Vejvreden tager overhånd

Ny kampagne skal sikre liv og lemmer for nordjyske vejarbejdere, der i stigende grad chikaneres af trafikanter

Nordjyske vejarbejdere og andre med opgaver langs vejene i landsdelen bliver i stigende grad udsat for vrede bilister, chikane og farlige situationer i et omfang, så de sætter liv og lemmer på spil, når de udfører deres arbejde. Den dårlige trafikkultur skal der gøres noget ved.

Onsdag morgen gik starten til en ny kampagne, som minder trafikanterne om, at vejarbejdere også er mennesker med en familie, som ønsker, at de kommer godt hjem efter dagens arbejde.

- Vi oplever en ubehagelig stigning af chikane over for vejarbejderne, hvor utålmodige bilister vælger at komme med aggressive tilråb og i nogle tilfælde kaste genstande efter dem, siger Ib Nielsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F.

De aggressive bilister får eksempelvis afløb for deres vrede med ubehagelige tilråb og en provokerende langfinger og i værste fald med trusler og voldelige overgreb. Vreden skyldes ofte travlhed og utålmodighed, hvilket i høj grad fremprovokeres, når fartgrænsen sættes ned på grund af vejarbejde. Og ofrene er vejarbejderne.

18 ulykker i Nordjylland

I 2016 skete der således på landsplan 240 ulykker i områder med vejarbejde, og ved 54 af disse ulykker skete der personskade. I Nordjylland var der i 2016 18 ulykker i forbindelse med vejarbejde, hvoraf de 10 medførte personskade - seks af dem endda alvorligt tilskadekomne. 

Starten på kampagnen, der skal ændre på det, gik på Øster Kærvej ved Brønderslev, hvor TV2 Nord var med, da sækkene blev hevet af de skilte, der skal mane til besindighed.

Den nye kampagne er inspireret af en tidligere kampagne, som mange med garanti husker, nemlig "Pas på min far" med det glade barn med sin fars hjelm på, der første gang kørte i 2000. Den blev en stor succes, fordi den med et klart signal ramte lige der, hvor alle kan forstå meningen uden, der bliver løftet nogen pegefinger. Den nye kampagne har samme budskab, men denne gang er det børnetegninger, der ledsager opfordringen "Pas på min far".

- Kampagnen havde en stor påvirkning, fordi alle kunne relatere sig til budskabet. Men vi glemmer ligeså hurtigt igen, når vi ikke længere mødes af det lille barn på plakaterne langs vejen. Derfor håber vi på, at kampagnen igen, vil huske bilisterne på, at arbejderne langs vejene også er forældre, der ligeså gerne vil hjem til deres børn, siger Trine Kølby, der er arbejdsmiljøkonsulent i Asfaltindustrien. 

Asfalt-industrien og fagforeningen 3F relancerede i dag Pas på min far-kampagnen fra år 2000. Her i Nordjylland blev det markeret i Brønderslev, hvor et af de nye Pas på min far-skilte med en børnetegning blev sat op ved et vejarbejde.

Seneste nyt

fra Nordjylland