LIGE NU:

Venner på Vespa

En rejse gennem Europa har bragt en italiener og hans Vespa til Nordjylland. Det har bragt naturoplevelser og et Vespa-venskab med sig.

12. juni begyndte en længere rejse for 30-årige Davide Leopizzi. Her gassede han sin Vespa op i Riga i Letland og begav sig ud på en tur, der skulle tage ham til blandt andet Færøerne, Island og Danmark, hvor han i alt har tilbragt otte dage i Nordjylland.

Davide Leopizzi er oprindelig fra regionen Puglia i det allersydligste Italien. Han er kunstner, og det var netop kunststudier, der har bragt ham til Riga. Det er også kunsten, der har ført ham til Nordjylland på inspirationsrejse til kunstprojektet Hyperbórea.

Hyperbórea er en græsk myte om "folket der bor ovenfor den nordlige vind" - i et land, der betegnes som perfekt, og hvor solen skinner døgnet rundt. Det kan jo lede tankerne hen på de arktiske egne, og er grundlaget for, at Davide Leopizzi har valgt at udforske og lade sig inspirere af de nordlige egne af Europa.

I Nordjylland har han fundet inspitration i naturen, som er så ulig hans hjemegn, og som han finder utroligt smuk.

- Det nordlige Danmark er meget interessant. Der er fjorde, der er lidt bakket, og klitterne er smukke. Det er et smukt sted, og det er som at være på en anden planet. Jeg har været på det nordligste punkt, hvor de to have mødes, og det er fantastisk at se, hvordan de slås, fortæller Davide Leopizzi malerisk.

Turen til Nordjylland har også bragt andet med sig. For når man kører Vespa kommer man ret let i kontakt med andre, der kører Vespa. For Davide Leopizzis vedkommende bragte scooteren ham sammen med nordjyske Arne Holland Larsen, som er Vespa-entusiast og gerne tager imod danske som udenlandske Vespa-ryttere, der vil se nærmere på landsdelen.

Selv om Vespa'en først og fremmest er et trasportmiddel for den 30-årige italiener, mens den er en kultur og passion for nordjyden, har de to fundet stor glæde i de fælles køreture til blandt andet Skagen, Rebild og ved Jammerbugten.

- Jeg er så heldig,a t jeg har mødt Arne. Vi deler en passion for at køre væk fra de store hovedveje og ud på landet af de smalle veje, hvor man kan fare lidt vild af og til. Det er perfekt, og Arne har været meget flink og hjulpet mig med mange ting, fortæller Davide Leopizzi.

Arne Holland Larsen har tidligere haft besøg af en større flok norske Vespa-elskere, som ham tog med på ture for at vise dem Nordjylland fra den smukkeste side. Han har haft samme fornøjelse ud af dagene med Davide, hvor et bekendskab ser ud til at have udviklet sig til et venskab på få dage.

- Der er jo 33 år imellem os, men den forskel betyder ikke så meget. Vi kan lide naturen begge to, vi kan lide at køre på Vespa, og rent faktisk deler vi en masse synspunkter, siger Arne Holland Larsen, og understreger, at der da også er en lille forskel på de to Vespa-venner.

- Han er mere eventyrer end jeg er, trods alt. Men han påvirker mig med, at der ikke er noget, der er umuligt. Man kan gøre, hvad man vil.

For eksempel har Arne Holland Larsen aldrig rigtig begivet sig ud på de helt lange ture på Vespaen, men opmuntret af sin nye italienske ven, kører han i weekenden de omkring 250 kilometer til Fredericia, hvor han skal mødes med Davide og en fælles Vespa-ven.

Efter et par stop mere i Danmark fortsætter den italienske kunstner sin færd sydpå gennem blandt andet Holland og Belgien, inden han efter planen er tilbage i Italien om to måneder.