Venstre og De Samvirkende Købmænd vil have lettet energiafgifterne

Både blandt politikere og hos købmændenes brancheorganisation er der opbakning til at sænke energiafgifterne for at kompensere for de høje energipriser.

Købmændenes brancheorganisation De Samvirkende Købmænd bakker op om den nordjyske købmand Jan Jægers ønske om, at staten skal kompensere købmændene for de meget høje energipriser, der er i øjeblikket. Det fortæller direktøren for De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

- Vi bliver jo i virkeligheden ramt dobbelt i butikkerne. Dels er kunderne tilbageholdende, når de køber ind, og dels bliver vi ramt af voldsomme omkostningsstigninger, siger han.

John Wagner peger på, at dagligvarebutikkerne ikke kan dække de øgede omkostninger ind ved at spare på strømmen på grund af behovet for køl og frost til mange varer, og på lønudgifterne er mulighederne heller ikke store.

- Den nuværende situation kan godt være den tue, der får læsset til at vælte for små butikker, siger han.

Direktøren foreslår, at staten bruger de øgede indtægter og besparelser til at kompensere de dele af erhvervslivet, der er ramt af de høje energiudgifter.

Se videointerview med John Wagner her:

Venstre er klar til at hjælpe

Står det til Venstre, skal staten gerne gå ind og give en hjælpende hånd, lyder det fra Marie Bjerre, der er medlem, Klima,- Energi,- og Forsyningsudvalget for Venstre.

- Det er ikke noget, man som enkeltperson eller enkeltvirksomhed har kunnet gardere sig imod, så derfor er vi nødt til politisk at tage et ansvar, siger hun.

Socialdemokratiet og regeringen er opmærksomme på problemet, lyder det fra klima- energi- og forsyningsordfører Anne Paulin.

- Vi anerkender fuldt ud, at det her er en særlig situation. Derfor har vi indkaldt til drøftelser i den anledning, siger socialdemokraternes ordfører.

Stor ekstraindtægt for staten

Venstre er klar til at medvirke til en løsning, lyder det fra Marie Bjerre (V), der har et forslag med til drøftelserne.

- Helt præcist regner man faktisk med at få 2,7 millioner ekstra ind i moms i år på grund af prisstigningerne. Der er ikke rimeligt i den situation, vi står i nu, at staten tjener så mange penge. Vi foreslår at sænke energiafgifterne, så pengene kommer tilbage til danskerne, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland