Venstre-profil gav sin kone et særligt løfte, da han kom i Folketinget

Han har ingen ministerambitioner, og selv hvis han bliver spurgt, vil han sige nej. Sådan lyder det kontant fra den nordjyske Venstre-profil Preben Bang Henriksen i denne uges ”Indblik”.

Han formulerer det selv med tør, nordjysk humor:

Den aften, hvor ministeropkaldene kom, var hans telefon desværre løbet tør for strøm. Så derfor blev Preben Bang Henriksen ikke tilbudt en ministerpost.

Sådan lyder det i hans nye bog, ”Ærlig talt – Borgen indefra”. 

Men sandheden er – ikke overraskende - lidt mere nuanceret:

- Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, indrømmer Preben Bang Henriksen med et skævt smil.

Bemærkningen falder i denne uges Indblik, hvor han samtidig slår fast, at han lige siden sit første valg til Folketinget i 2011, ikke har haft ambitioner om at blive bruger af en ministerbil.

- Da jeg blev valgt til Folketinget, lovede jeg min kone, at jeg ikke blev minister. Jeg ved, hvor meget der kræves af en minister. Det er jo et job, som mindst lægger beslag på seks dage om ugen. Jeg kan lide selv at disponere min tid og nyde den frihed der er ved ikke at være minister, siger den nordjyske Venstre-politiker.

I stedet er det ordførerskaberne, der har præget hans hverdag på Christiansborg – mest af alt titlen som retsordfører for Venstre. En post, som han fortsat bestrider og af flere betegnes som naturlig for den advokatuddannede nordjyde.

Men går man ikke ind i politik for at nå så langt og så højt op i hierarkiet som muligt?

- Det er der mange, der gør. Men for mit vedkommende – og nu kan det godt komme til at lyde lidt som en floskel – er jeg gået ind i politik for at forsøge at ændre nogle ting. Og for at tale nordjydernes sag, siger han.

Et langt, sejt træk

På de 333 sider, som hans nye bog fylder, er Preben Bang Henriksen ikke sen til at ytre sine meninger om dansk - og især Venstres - politik i de efterhånden knap 13 år, hvor han har haft sin daglige gang på Christiansborg. Han indrømmer dog også egne fejl – for eksempel da han var helt overbevist om, at Inger Støjberg ville blive frifundet af rigsretten.

Men selvom Venstre unægtelig har været i modvind i den senere tid – og en aktuel meningsmåling spår beskedne 9,4 procent af stemmerne til Venstre, hvis der var valg i morgen – er Preben Bang Henriksen af den opfattelse, at partiet går en lysere fremtid i møde. 

Ikke mindst med en ny formand og næstformand for bordenden.

- Det, jeg oplever i folketingsgruppen, har aldrig nogensinde fungeret bedre end det gør nu. Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose (formand og næstformand, red.) har fået lagt en stil, som vi, der sidder i folketingsgruppen, sætter virkelig stor pris på, fortæller han og medgiver samtidig, at det bliver ”et langt, sejt træk” at få Venstre tilbage på fordums niveau.

Venstres fremtid er nordjysk

Preben Bang Henriksen kunne den 11. februar fejre 70-års fødselsdag. Af mange kunne en sådan milepæl opfattes som en oplagt mulighed for at annoncere et punktum for den parlamentariske karriere.

Men det bliver ikke tilfældet hos Preben Bang Henriksen.

- Ved du hvad, man skal jo gøre det, man har lyst til. Det skal man også i min alder. Og jeg har simpelthen lyst til at være på Christiansborg – også fordi der er ting, hvor jeg stadig mener at kunne gøre en forskel for nordjyderne, siger han og understreger dermed, at hans navn også er at finde på stemmesedlen ved næste valg.

Samtidig er han dog ikke sen til at anerkende, at fremtiden for Venstre i høj grad også skal tegnes af yngre kræfter. For eksempel Marie Bjerre, hvis fyring fra posten som digitaliserings- og ligestillingsminister, han ikke tøver med at kritisere i sin bog:

quote Dygtige Marie Bjerre måtte lade ministerlivet indtil Mia Wagner efter en uges sygdom endeligt kastede håndklædet i ringen. Så kom Marie heldigvis retur (…) Ingen kan vel være i tvivl om, at det blandt andet er her, Venstres fremtid skal findes.

Citat fra "Ærlig talt - Borgen indefra"


For nok er det ikke noget stort ministerområde, Marie Bjerre har ansvaret for, hvis man spørger Preben Bang Henriksen. Alligevel er han ikke i tvivl om, at hun er godt på vej mod noget større:

- Der er andre partier, som vil give hvad som helst for at have sådan noget i rugekassen, siger han.

Selv viger Preben Bang Henriksen dog ikke en tomme fra sin holdning, da undertegnede journalist lige prøver én gang til med spørgsmålet om en mulig ministerpost:

Rent hypotetisk – hvis du blev tilbudt en ministerpost, ville du så helt ærligt sige nej tak?

Svaret kommer prompte:

- Ja! Jeg ville helt ærligt sige nej tak!

Efterfulgt af et bekræftende nik.

Preben Bang Henriksen er gæst i denne uges Indblik. Du kan allerede nu se programmet i playeren eller downloade det som podcast. Du kan også kigge med i aften klokken 19.45 på TV2 Nord Salto. Find alle episoder af Indblik på tv2nord.dk/indblik


Seneste nyt

fra Nordjylland