Seneste nyt:

Venstre: Regeringen har givet sig i minkforhandlinger

Der er stadig store knaster i forhandlingerne om en kompensation til minkavlerne. Men ifølge Venstre, har Regeringen givet sig på et afgørende punkt.

Der er stadig ikke indgået en aftale om kompensation til de danske minkavlere, der, ifølge en ulovlig instruks fra Regeringen, ikke længere må drive minkavl frem til 2022.

Instruksen om at alle mink i Danmark - inklusive avlsdyr - skal aflives, blev givet på et meget omtalt pressemøde i forrige uge. Og der er stadig ikke blevet enighed om, hvordan instruksen kan blive lovliggjort, eller hvordan minkavlerne skal kompenseres for deres tab.

Men ifølge Venstre har regeringen nu givet sig på et afgørende punkt. Det bekræfter Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, der sidder med i forhandlingerne, overfor TV2 Nord.

Borgerlige partier vil have fuld kompensation til minkavlerne

- De skal kompenseres for den reelle værdi inklusiv tabt indtjening. Det her er mere end en almindelig ekspropriation, for minkavlerne er reelt afskåret fra at udføre deres erhverv, og dermed det indtjeningspotentiale, der er i farmene. Regeringen mente, det gik imod EU´s statsstøtteregler, men nu vil de alligevel tage fat i kommissionen, for at undersøge, om det ikke kan lade sig gøre, forklarer Torsten Schack Pedersen.

Men nogen af farmene kører jo med underskud lige nu. Risikerer I ikke, at de bliver overkompenseret?

- De skal ikke overkompenseres, det er vi i Venstre selvfølgelig ikke interesserede i. Men de skal have den fulde og hele erstatning, de har krav på. Det kan godt være, at de ikke tjener penge nu, men det ville de komme til igen. Skindprisen kører jo historisk op og ned. Markedet er på vej op, og derfor driver de jo farmene. Så kompensationen skal afspejle virksomhedens reelle værdi, uddyber han.

Ifølge erhvervsordføreren er der stadig et stykke vej til en aftale, men forhandlingerne fortsætter. Regeringen vil gerne splitte lovforslaget op, så instruksen om at aflive alle mink skal lovliggøres først, og så skal man derefter forhandle aftalen på plads om kompensation til minkavlerne. Men det afviser Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen overfor TV2. Og han bakkes op af sin erhvervsordfører.

-  Vi kommer ikke til at blåstemple en aftale, uden at det er en god aftale. Det er Regeringen, der bærer ansvaret for, at det er trukket ud. Vi kan ikke i hast lave en dårlig aftale, som sender hundredvis af minkavlere i konkurs, fordi minkavlerne ikke får den erstatning, de har krav på. ​​​​​​

Tirsdag skal Fødevareministeren endnu engang i samråd om den ulovlige instruks. Oppositionen har krævet hans afgang, mens støttepartierne indtil videre vil afvente en redegørelse fra Fødevareministeriet, der kommer onsdag.