LIGE NU:

Optimisme i Venstre: Tror på minkaftale mandag

Venstres Torsten Schack Pedersen er sikker på, at en aftale om kompensation til minkerhvervet er lige om hjørnet.

- Vi har fået svar på alle de spørgsmål, der er rejst i processen, siger Venstres mand i forhandlingerne, Torsten Schack Pedersen over telefonen lørdag eftermiddag.

Forhandlingerne om økonomisk kompensation til en hel branche, der med et blev lukket, er uden fortilfælde. Det er også en af forklaringerne på, at det har taget så lang tid, mener Torsten Schack Pedersen.

- Det har været mere omfattende, end nogen kunne forestille sig. Regeringen var lysår fra virkeligheden til at begynde med, hvor de mente, at 3,8 milliarder kunne gøre det. Men alene gælden i erhvervet løber op i over 8 milliarder, og vi kan simpelthen ikke tvangslukke et erhverv, og så samtidig sende størstedelen af minkavlerne ud med gæld.

Principper været afgørende

Han kan ikke sige præcis hvad aftaleteksten kommer til at indeholde. Men han håber, at regeringen har lyttet til Venstre, og de principper de mener, skal være afgørende.

- Ingen skal forgyldes, ingen skal forgældes. Vi er meget optagede af, at erstatningen bliver opgjort på en fair og rimelig måde. Hvis en avler for eksempel har kørt på halv kraft sidste år, så skal han ikke kun kompenseres halvt, men for hele bedriften. Det er i forvejen så ulykkeligt, som det kan blive på alle måder.

Aftale lige om hjørnet

Torsten Schack Pedersen er overbevist om, at en aftale meget snart bliver præsenteret. Måske allerede mandag. Han kan ikke garantere, at Venstre ender med at stemme for, men håber på, at der er blevet lyttet og at der bliver lagt en aftale frem, som Venstre kan se sig selv i.

- Det har været det mest komplekse forhandlingsforløb, jeg har været med i i 16 år. Det har været ubetrådt jord, for der er ingen fortilfælde for, hvordan man erstatter et helt erhverv, der bliver lagt i graven. Men det har været nødvendigt at bruge så lang tid, for det vi beslutter nu, det vil også danne præcedens for fremtiden, hvis man igen står i en situation, hvor et erhverv på den måde lukkes ned.

- Bordet fanger, så det skal gerne være så præcist som muligt. Også fordi avlerne fortjener en klarhed, så de selv kan begynde at se, hvor det lander henne, afslutter Torsten Schack Pedersen