LIGE NU:

Venstre vil åbne Nordjylland for norske turister

Venstre vil have åbnet den dansk norske grænse, så norske turister kan komme på sommerferie i Nordjylland.

Lige nu står den nordjyske turistindustri til at miste store summer som følge af manglende sommerhusbesøg fra vores nordlige naboer.

Det vil Venstre have rettet op på ved at åbne grænsen mod nord, men i en form, hvor nordmændene kun må tage til Nordjylland, da coronasmittetrykket begge steder er meget lavt.

- I Nordjylland er det jo heldigvis svært at finde nogen, der smittet med corona. Det samme er tilfældet i Norge, og der er enormt mange nordmænd, der har planlagt en ferie til Danmark. Så hvorfor ikke lad dem komme ind, siger Venstres nordjysk valgte folketingsmedlem, Karsten Lauritzen.

Han har svært ved at se, at der kan være nogen sundhedsmæssige udfordringer i det, netop når smittetrykket også er lavt i Norge.

- Jeg synes, den statsminister, der er valgt i Nordjylland, skylder de nordjyder, der står til at miste deres job i turismeindustrien at gøre noget for dem. Kunne man lave sådan en åbning til Norge, så de mange norske turister, der har booket ferie i nordjyske sommerhuse, kan komme ned og bruge nogle penge her, det, synes jeg, regeringen skal overveje, siger Karsten Lauritzen.

 

Åbn Nordjylland for de mange norske turister, der allerede har booket ferie i nordjyske sommerhuse, lyder det fra Venstres Karsten Lauritzen.

I forbindelse med genåbningsforhandlingerne sidste uge, blev det skrevet ind, at der forud for de næste genåbningsfaser skal kigges på muligheden for at åbne mere i regioner, hvor smittetrykket er lavt, men Venstre vil gerne i gang med sådan en model allerede nu.

- Jeg har ikke en konkret model til, hvordan det skal foregå, men vi har i Venstre et ønske at åbne grænserne hurtigtere end regeringen, så i første omgang handler det om at skabe en dialog - ellers sker der jo ikke noget, siger Karsten Lauritzen.

Folk booker færgebilletter

Også rederiet Fjord Line, der sejler mellem Hirtshals og Kristiansand og til Stavager, er klar til at sejle med turister, ligeså snart myndighederne siger god for det. 

For tiden ligger MS Oslofjord i Sandefjord og Fjord Cat i Frederikshavn. Både disse og MS Bergensfjord, som ligger i Hirtshals, ligger "varmt op". Det vil sige at de holdes driftsklare for hurtigt at kunne sættes ind i trafik.

Mens der normalt er en besætning på omkring 70, er der for tiden kun ti som bemander skibet. De udfører løbende vedligehold som at sørge for at der rengøres flere hundre toiletter og at maskinerne er klar til brug.

- Vi glæder os over, at smittetrykket er lavt i både Danmark og Norge og at antallet af smittede og syge daler. Vi er ikke eksperter, men det ser ud til at være en lille forskel mellem landene. Det er for tiden næppe en stor forskel på om man rejser til Århus eller Porsgrunn, siger koncernchef Rickard Ternblom fra Fjord Line.

Fjord Line modtager godt med bookinger for sommeren og efteråret.

- Det er tydelig at mange har tro på at trafikken snart er i gang igen. Vi modtager også bookinger for maj, og alle som bestiller får fleksbilletter som kan flyttes til en senere dato, hvis vi ikke er i gang, siger Ternblom.