Ventetid på jordvarme

Lange ventetider hos kommunerne, for at få godkendelse til etablering af jordvarmeanlæg. Aalborg Kommune topper med en ventetid på 4-8 uger

<b>Lang tid for godkendelse</b>
Kommunerne er ifølge DS Håndværk og Industri, alt for længe om at godkende jordvarmeanlæg.

Sager der burde klares som rutine må nogle steder vente i månedsvis - til skade for økonomi, klima og energibesparelser. I f.eks.

<b>Aalborg værste synder</b>
I Nordjylland er Aalborg kommune den værste synder. Her er ventetiden mellem fire og otte uger. Det viser en undersøgelse som DS Håndværk & Industri har lavet.

- Når private vil spare energi med et jordvarmeanlæg skal man have en godkendelse, før skovlen kan sættes i jorden. I de fleste tilfælde er der tale om en ren rutinebehandling, som kan klares på få dage. Men i nogle kommuner må installatør og kunde vente urimeligt længe, forklarer Ove Folmer, der er energi-konsulent i DS Håndværk & Industri.

<b>De tørre tal</b>
Ventetiderne hos de nordjyske kommuner, der er med i undersøgelsen:
Hjørring Kommune: 3 uger
Jammerbugt Kommune: 1-3 uger
Rebild Kommune: 4-5 uger
Vesthimmerland Kommune: 2-4 uger
Aalborg Kommune: 4-8 uger

<b>Hvordan gør man</b>
Når man etablerer jordvarme graves et slangesystem ned i omtrent en meters dybde under f.eks. en græsplæne. En væske pumpes rundt i systemet, hvorefter en varmeveksler udnytter varmen. Den afkølede væske pumpes derefter rundt igen.

- At etableringen skal godkendes skyldes, at man tidligere brugte en væske, der kunne være skadelig, hvis der gik hul på anlægget. Derfor skulle man tage hensyn til f.eks. drikkevandsboringer. Men i dag bruger de fleste systemer væsker, der er fuldstændig miljø-neutrale, og dem er der derfor ikke grund til at kommunerne skal undersøge, forklarer DS-konsulenten.

<b>Århus 20 uger</b>
I Århus Kommune skal man ifølge undersøgelsen, vente i 20 uger på en godkendelse af et jordvarmeanlæg.