Vetoret om nyttejob

Et særligt udvalg i Aalborg Kommune har stor succes med at skaffe nyttejob til langtidsledige.

De faglige organisationer skal tages med på råd, når kommunerne skal finde de mange nyttejob, som langtidsledige, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, skal ud i.

Det mener man i Aalborg Kommune, der har stor succes med at skaffe nyttejob til langtidsledige efter den såkaldte Aalborg-model.

Samarbejdet med fagbevægelsen skal nemlig sikre, at de mange ekstra nyttejob ikke skader de ordinære job i kommunerne, lyder det fra rådmand for familie- og beskæftigelsesudvalget i Aalborg Kommune Mai-Britt Iversen (S).

- I Aalborg er det ekstremt vigtigt, at vi har et udvalg, hvor vi sidder med arbejdsmarkedets parter og aftaler, hvilke nyttejob vi må oprette, for det er meget vigtigt, at de ikke erstatter ordinære job, siger hun og tilføjer:

- Det er SÅ betydningsfuldt, at de har vetoret.

Som eksempel nævner hun en campingplads i Nordjylland, der gerne ville have arbejdskraft gennem en person i nyttejob om sommeren. Men den går ikke.

- Hvis de mangler arbejdskraft, må man ansætte én ordinært. Det er ikke meningen, at de skal have en konkurrencefordel på grund af det, siger Mai-Britt Iversen (S).

Fagforbundet 3F har udtrykt frygt for, at manglen på ikke-ordinære job vil betyde, at de udfaldsramte på den nye ydelse ender som billig arbejdskraft, der presser de ufaglærte væk fra arbejdsmarkedet.

- Det, vi er bekymrede for, er, at vores arbejdsløse medlemmer skal arbejde for en kontanthjælpslignende ydelse, så medlemmer, der arbejder på overenskomstmæssige vilkår, mister deres arbejde, siger Anita Vium Jørgensen, cheføkonom i 3F, til avisen.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland