Vi skal ikke være bekymrede for bankerne - endnu

Danske bankers kvartalsregnskab viser, at coronakrisen også rammer finansbranchen hårdt. Men ifølge finanskommentator skal vi ikke umiddelbart være bange for bankkonkurser.

I dag har flere banker i Danmark aflagt deres kvartalsregnskab for første kvartal 2020. De bærer tydeligt præg af, at Coronakrisen også har ramt dem. Blandt andet har Danske Bank fremlagt et underskud på 1,3 milliarder kroner. Den valgte i sidste uge at aflyse udbetalinger til sine aktionærer på grund af den nuværende situation.

Men også nordjyske Spar Nord er kommet med et mere lunkent regnskab. Det viser et resultat på 24 millioner kroner, som er et fald på over 90 procent, når man sammenligner med samme kvartal sidste år. Her har banken selv sat penge til side for at være ekstra godt polstret, hvis de skulle komme til at tabe penge på firmaer, der går konkurs.

Så skal vi være bekymrede på vores bankers vegne? Det har vi spurgt Ole Krohn, finanskommentator på TV2, om.

- Jeg ville som kunde ikke være bekymret for, at dette vil få flere banker til at lade livet, siger Ole Krohn.

Bankerne har sparet sammen til magre år

Han mener, at krisen i dag og krisen for ti år siden er meget anderledes, og bankerne derfor er mere sunde i denne omgang.

 - Forskellen på finanskrisen i 00’erne og krisen i dag er, at dengang startede krisen i bankerne, som havde taget for store lån. Der var en kæmpe boble på boligmarkedet, og der var masser af små og mellemstore virksomheder, der krakkede. Det her startede som en sundhedskrise, og vi har derfor langt mere sunde banker denne gang, som har polstret sig gennem de senere års højkonjunktur. Bankerne står helt anderledes stærkt, siger han.

Men selvom bankerne ikke er truet af umiddelbar konkurs, så kan konkurser i andre dele af samfundet komme til at koste bankerne dyrt, og derfor ser Ole Krohn også 2020 som spildt, i forhold til at lave store overskud for bankerne.

- Denne krise er noget, der bekymrer alle bankdirektører. Foreløbigt er vi gået fra en solskinsstart på året, hvor der virkelig har været gode muligheder for at tjene penge i bankerne, og så ramte coronakrisen for alvor bankerne den sidste måned i første kvartal. Det betyder, vi altså ikke har set det værste endnu. Der er ingen tvivl om, at andet kvartal bliver værre. Det bliver hårdt for bankerne overhovedet at komme ud med et overskud i år, siger finanskommentatoren.

I slutningen af 2021 er vi – forhåbentligt – tilbage igen

Og hvis den økonomiske krise fortsætter på den anden side af selve sundhedskrisen, så kan det betyde, at bankerne får svære kår – også på den lange bane.

- Vi ser tit slæbespor af konkurser efter kriser, og det kunne man sagtens forestille sig ved denne krise. Ikke mindst indenfor oplevelsesbranchen og i detailhandlen. Og hvis det slæbespor fortsætter i årevis, så er der grund til at være mere bekymret for bankerne, siger Ole Krohn og fortsætter:

- Men foreløbigt siger de fleste økonomer, blandt andet fra nationalbanken, at vi får et ordentligt dyk henover de næste måneder, og så skulle det meget gerne vende, så vi i slutningen af 2021 er nogenlunde oppe på det samme økonomiske aktivitetsniveau, som vi havde før denne coronakrise, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland