LIGE NU:

Video: Debat om tobaks- finansiering af kræftforskning

Er det i orden, at Kræftens Bekæmpelse blacklister læger, der har brugt tobaksfinansierede midler i deres forskning?

Regionsrådsformand Ulla Astman og direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard gæstede torsdag aften Nordjylland LIVE, hvor de diskuterede rimeligheden i, at Kræftens Bekæmpelse blacklister læger, der har brugt midler fra eksempelvis Det Obelske Familiefond i deres forskning.

- Vi skal huske, at når vi gør sådan i Kræftens Bekæmpelse, så hænger det sammen med, at forskere fra hele verdenen har opfordret til, at der ikke skal være noget samarbejde med tobaksindustrien. WHO har anmodet om, at man er meget opmærksom på det her, og det har en meget trist baggrund. Det har nemlig den baggrund, at tobaksindustrien har forsøgt at manipulere med forskere, har forsøgt at presse forskere og har misbrugt forskningsresultater til i virkeligheden at forhindre indførelse af reguleringer på tobaksområdet, og det har kostet tusindvis af mennesker livet, siger Leif Vestergaard.

- Jeg synes, det er lidt absurd, at man går ind og blacklister - i mine øjne - fuldstændig udskyldeige forskere, der kun har et formål at bedrive forskning med henblik på at gøre det bedre for patienterne, siger Ulla Astman.

Du kan se hele debatten i videoen herover. Her kommer Leif Vestergaard også med en skarp kritik af det faglige niveau på Aalborg Universitetshospital, som han ikke mener er højt nok til at modtage flere forskningsmidler.