LIGE NU:

VIDEO: Se andet afsnit af "Grønskollinger af Guld"

"Jeg kan godt være en enspænder og virke arrogant, men her i AaB føler jeg, at man accepterer, hvem jeg er." I andet afsnit af "Grønskollinger af Guld" sætter vi fokus på Nicklas Helenius, der reflekterer over at være anderledes - i både AaB og Aston Villa.

Ydmyghed og hårdt arbejde. To ting, der siden 1885 har været synonym med foreningsklubben AaB. Det er nordjyske dyder, man værner om - og sætter pris.

Så da den 13-årige Svenstrup-knægt, Nicklas Helenius, møder op på AaB's anlæg med armbevægelser og selvtillid på højde med Aalborg Tårnet, er det ikke populært.

- Jeg kan godt virke arrogant ud ad til og virke, som om jeg ikke er rigtig nordjyde. Men jeg er faktisk en meget følsom person og tænker meget på andre, siger Nicklas Helenius.

I løbet af ungdomstiden banker Helenius kasser ind. Der er uden tvivl et stort talent i den nordjyske højre fod. Men indstillingen og arbejdsindsatsen er stadig et problem. Helenius bliver kaldt til samtale med talentchef Jacob Larsen og udviklingschef Poul Erik Andreasen.

- De mente ikke, at jeg gjorde det, de forventede. Jeg forstod det ikke, men jeg prøvede at tage det til mig og bruge vreden, siger Helenius.

Helenius scorer, som han vil, i størstedelen af sin U19-tid, og i 2010 tager han skridtet op til omklædningsrummet for AaB's Superliga-hold.

- Jeg blev taget godt imod, men var de også efter mig, fordi jeg var typen, der kom og godt vidste, jeg kunne noget, siger Helenius.

I 2011 er AaB's økonomi helt i bund. Helenius er udset som den nye store bomber, der skal få AaB tilbage på ret kurs. Men det bliver også mødet med træner Kent Nielsen. En professionel og hård mand, som siger tingene lige ud og ikke accepterer Helenius' indstilling. Alligevel udvikler de to modsætninger et forhold over de næste år, som er med til at udvikle den unge angriber.

- Jeg svarede ham tit igen, og det må man jo ikke. Jeg fik mine ture ud af det. I slutningen af min AaB-tid var der stadig nogle tidspunkter, hvor jeg var træt af, at han råbte af mig. Men det var, som om vi accepterede det over for hinanden, og jeg lærte også at styre mig på en anden måde, siger Helenius.

I sommeren 2013 bliver Helenius' helt store drøm opfyldt. Den traditionsrige Premier League-klub Aston Villa køber ham fri af AaB. Men året i England bliver et mareridt for nordjyden. Han falder aldrig til, får angstanfald og ender med et misbrug af sovepiller. Pludselig er Kent Nielsens råb fra sidelinjen, de kritiske samtaler med Jacob Larsen og trygheden på Hornevej blevet noget, Helenius længes efter.

- Man er ikke venner på samme måde. Man er konkurrenter, og man skal vise, at man er fodboldspiller ved at komme i tøj til mange penge. Det var slet ikke mig. Der var mange kliker, men sådan var det bare. Man skulle prøve at finde sit sted at være, og det fandt jeg nok aldrig.

I sommer skiftede Helenius tilbage til AaB på en lejeaftale fra Aston Villa.

- Her i AaB føler jeg, at man accepterer, hvem jeg er. Ja, jeg kan godt være enspænder. Jeg er meget en person, der holder mig til få venner og det, der virkelig føles trygt. Jeg måtte indfinde mig i starten, men så accepterede de også de måder, jeg var. Der er jo stor forskel på os alle inderst inde, men der er plads til alle typer i AaB.

Næste tirsdag klokken 19.30 viser vi tredje afsnit af "Grønskollinger af Guld". Her er det med landsholdsspilleren og AaB-profilen Nicolaj Thomsen. Som næsten 17-årig spillede han på tredjeholdet i AaB, men gennem hårdt arbejde og en drøm for at spille for nordjyderne overraskede han alle.

Se første afsnit af Grønskollinger af Guld

Se tredje afsnit af Grønskollinger af Guld

Se fjerde afsnit af Grønskollinger af Guld

Se femte afsnit af Grønskollinger af Guld

Se sjette afsnit af Grønskollinger af Guld