Vikarbranchen har vokseværk: Morten har valgt vikar-vejen
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Morten Thomsen har søgt ny spænding og nye udfordringer i elektrikerbranchen ved at være vikar.
Efterspørgslen efter vikarer stiger år for år. For mange firmaer er vikarerne den bedste løsning, når der er ekstra travl i en periode.
Vikarfirmaet XTERNA har siden begyndelsen for tre år siden kun kendt en vej.
I dag har de 150 mand i arbejde som vikarer for firmaer landet over. En af de vikarer er elektriker Morten Thomsen fra Aalborg, der har har søgt ny spænding og nye udfordringer ved at være vikar i stedet for at være fast ansat hos en mester.
- Man kommer ud til nogle forskellige steder og møder mange forskellige mennesker. Det kan jeg godt lide, siger Morten Thomsen.
Virksomheden XTERNA tilbyder faglært arbejdskraft, som især byggeriet står og mangler.
Mikkel Jespersen har tidligere arbejdet som projektleder i et elinstallatørfirma. Nu skaffer han vikarer til sine gamle kolleger.
- Vi kan se, at efterspørgslen på faglært mandskab er stigende. Virksomhederne ønsker sig fleksibilitet, og det er noget af det vi kan hjælpe dem med at løse, siger Mikkel Jespersen fra XTERNA, der selv er udlært elinstallatør.
Elfirmaet Erik Fals fra Aalborg er for nylig begyndt at bruge vikarer fra XTERNA og det er der flere grunde til.
- Når vi har travlt i perioder tager vi vikarer ind, for at løse nogle her og nu-situationer, hvor vi har brug for ekstra mandskab. Det er gået godt i de fleste tilfælde, måske fordi vi altid sætter vikaren sammen med en af vores erfarne folk, siger René Foldager Hostrup, der er elinstallatør hos Erik Fals.
Stigende tendens
Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, AAU har vikarbranchen i dag sat sig på 1-2 procent af markedet.
- Vi ser både på det danske og det europæiske arbejdsmarked, at der er en stille og rolig stigende tendens til at bruge vikarer. Fordelen for arbejdsgiveren er, at man frigør sig fra de bindinger, der er ved at have fast ansættelse, siger Henning Jørgensen.
Vi ser en stigende tendens til at bruge vikarer i både ind- og udland
Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker, AAU
Ifølge professoren er der ikke grund til at frygte, at vikarbranchen underminerer vilkårene for de faste ansatte, så længe erhvervet bliver reguleret.
- Det er ikke vikararbejde, der er en trussel mod det danske ansættelsessystem. Det er faktisk de andre former for atypisk ansættelse, som nogle arbejdsgivere forsøger at benytte. Der har været en gråzone, hvor især udenlandsk arbejdskraft er blevet udnyttet, og det har EU gjort meget for at regulere, siger Henning Jørgensen.
Fordele og ulemper
Henning Jørgensen mener, at vikararbejde i nogle tilfælde kan være en fordel både for arbejdsgiveren og den ansatte:
- For den ansatte kan der være en fordel, hvis man hele tiden har lyst til at komme ud til noget nyt, og måske også i perioder tjene flere penge. Omvendt opgiver man også den faste løn, den faste arbejdstid, pension osv. For arbejdsgiverne giver det omvendt den store fordel, at man hurtigt kan slippe af med en vikar, når arbejdet er udført.
Lige netop det argument kender de godt hos Erik Fals i Aalborg. De bryder sig ikke om at fastansætte medarbejdere, hvis der reelt kun er arbejde i få uger. Med en vikar i stedet slipper de for skuffede folk og sure miner:
- Vikaren, som vi hyrer ind bliver ikke forurettet, når vi sender ham hjem, fordi det er de betingelser han er kommet ind i firmaet på. Jeg tror, vi kommer til at bruge flere vikarer i fremtiden, siger René Foldager Hostrup fra Erik Fals.
XTERNA håber selv, at de kan blive dobbelt så store som i dag og have 300 vikarer i arbejde:
- Det er jo en branche i rygende vækst. Man mangler jo manuel og godt uddannet arbejdskraft, så vi har da en tro på, at det ikke bliver mindre i de kommende år, siger Mikkel Jespersen, XTERNA.