LIGE NU:

Vildt naturfænomen: Kæmpe sværme af insekter strandet langs vestkysten

I disse dage kan du se tusindvis af døde tæger på stranden. Og selvom det ser mærkeligt ud, er det et velkendt fænomen.

Mange strandgæster undrer sig lige nu over, hvad det er for nogle insekter, der ligger i massevis på stranden, eksempeltvis i Blokhus og Løkken. Og det er faktisk et velkendt fænomen, de er vidne til.

De døde insekter på stranden er Elasmostethus interstinctus - eller almindelig løvtæge. Her i september sværmer tægerne i store flokke - og nogen gange bliver de ført med vinden ud over vandet. Turen til havs koster dem livet - og derfor bliver de efterfølgende skyllet op på land igen, hvor de ligger i store dynger på stranden og i vandkanten.

Her ses løvtægerne tæt på.
Her ses løvtægerne tæt på.
Foto: Sofie Bach

- Ekstra store mængder af tæger på stranden, som dem der er observeret her, kan være et sammenfald af gode betingelser for at sværme, den rigtige vindretning og en gunstig strøm, der fører insekterne tilbage på land, forklarer Alexey Solodovnikov, lektor ved Statens Naturhistoriske museum, Københavns Universitet til TV2 Nord.

Han bakkes op af sin kollega, professor Henrik Enghoff:

- Det er med 99.9 procent sandsynlighed den art, der hedder ”Almindelig løvtæge”. Den er ganske rigtigt meget almindelig, men jeg har alligevel aldrig set sådan en masseforekomst.

- Og for en god ordens skyld: Tæger er ikke det samme som de frygtede flåter, selv om mange fejlagtigt kalder sidstnævnte for tæger. De fleste tæger, herunder løvtægerne, suger saft af diverse planter, almindelig løvtæge især af birk, uddyber han til TV2 Nord.

Der er altså ingen grund til andet end at blive fascineret af naturfænomenet, hvis du færdes på de nordjyske strande i denne tid.

 
 
Foto: Sofie Bach