LIGE NU:

Vinterbyggen skuffer

Den nordjyske vinterbyg er at ved at være i hus, men udbyttet skuffer. Det ligger mere end 10 procent lavere end et normalt høstudbytte.

Niels Holten Hansen fra Aars gik først i gang sine 31 hektar med vinterbyg i går. Han har nemlig ventet på en ny mejetærsker med firhjulstræk.

- Den gamle mejetærsker havde ikke firhjulstræk. Den nye maskine havde ingen problemer på marken i går. Den gamle havde sikkert sat fast i den våde jord, siger Niels Holten Hansen.

Den våde jord er en af de konsekvenser landmændene må leve med efter et varmt forår og en våd sommer. Et vejrlig der også giver et dårligt udbytte.

- Det optimale vejr for vinterbyg er et vådt forår og en varm tør sommer. Det hele skulle sådan set have vendt om, siger Carsten Fabricius, Planteavlskonsulent, Vesthimmerlands Landboforening.

Høsten er gået i gang 14 dage tidligere end normalt. Samtidig er kernerne på kornet for små og dermed bliver udbyttet for småt.

- Vi ligger cirka 10 - 15 procent under udbyttet i det vi kalder normale høstår, siger Carsten Fabricius.

I modsætning til landmændenes rygte generelt, så er Niels Holten Hansen tilfreds med det lidt lave udbytte.

- Efter vejrliget ser det meget fornuftigt ud - og så er det tørt. Det kan ryge lige i siloen og bruges til grisene, siger han.

Måske har tilfredsheden noget at gøre med, at han netop har fået en ny stor mejetærsker!