LIGE NU:

Virksomheder står i kø for at ansætte civilingeniører

For mange nyuddannede er en færdiggjort uddannelse lig med en lang sej kamp for at finde et arbejde. Men sådan er det heldigvis ikke for alle - slet ikke hvis du læser til civilingeniør i Nordjylland. Her står virksomheder i kø for at ansætte de studerende.

Troels Hosbjerg læser på 7. semester til civilingeniør på Aalborg Universitet. Om halvandet år er han færdig, men han kommer med stor sandsynlighed ikke til at gå ledig. Unge civilingeniører i Nordjylland er nemlig meget attraktive.

- Der er ufattelig mange muligheder. Man kan tage til udlandet og få arbejde og man kan også være i Danmark. Virksomhederne vil have os, også inden vi er færdige, siger Troels Hosbjerg.

En af de virksomheder, der jagter elever som Troels, er ingeniørfirmaet Rambøll. For dem kommer interessen ikke på et tilfældigt tidspunkt. Det kræver nemlig stor arbejdskraft at etablere byggeprojekter som den kommende letbane, et nyt supersygehus og en tredje limfjordsforbindelse i Aalborg - investeringer for omkring 51 milliarder kroner.

- Vi bliver nødt til at kvalificere os til at være med på de her projekter, og det gør vi ved at have de bedste medarbejdere for simpelthen at komme i betragtning til opgaverne, siger Morten Dalsgaard, afdelingsleder for byggeri, Rambøll.

-Vi mærker mere og mere, at de studerende får arbejde, inden de bliver færdige, siger Christian Frier, der er lektor i bærende konstruktioner, Aalborg Universitet.

Og det er ikke kun arbejdskraften, der gør de nyuddannede civilingeniører interessante. De unge er vigtige i forberedelserne til fremtiden.

-Vi skal have den nyeste viden i spil og den nyeste viden kommer ofte fra universiteterne. Det er det, de unge kan hjælpe os med, siger Morten Dalsgaard, afdelingsleder for byggeri, Rambøll.

Efter finanskrisen stod det stille i byggebranchen, men den udvikling er nu vendt. Og det kan ses på ledigheden. Blandt bygnings- og anlægsingeniører er ledigheden under to procent - et fald på omkring en tredjedel det seneste år. Samtidig er lønnen steget næsten fire procent på et år.