Voldtægtsofre føler sig ydmygede af politiet
Voldtægtsofre bliver ydmyget og bliver ikke taget seriøst, når de vil anmelde en voldtægt til politiet. Det mener flere af ofrene. De får opbakning af foreningen Hjælp Voldsofre, der siger at politiet er for dårlige til at afhøre chokkede voldtægtsofre.
Voldtægtsofre bliver ydmyget og bliver ikke taget seriøst, når de vil anmelde en voldtægt til politiet. Det mener flere af ofrene. De får opbakning af foreningen Hjælp Voldsofre, der siger at politiet er for dårlige til at afhøre chokkede voldtægtsofre.
Den 15. marts 2008 vender op og ned på Sarah Kruses liv. Det er den morgen hun bliver voldtaget på køkkengulvet i sin egen lejlighed. En mand er fulgt efter hende hjem fra Jomfru Ane Gade.
- Jeg tænkte bare at jeg ikke ville dø. Jeg vil simpelthen ikke dø. Så jeg lukkede øjnene og så ventede jeg på at han blev færdig, fortæller Sarah kruse.
Hun anmelder voldtægten til Nordjyllands Politi med det samme. Politistationen er travl, og Sarah føler sig presset af den betjent der afhører hende. Hun havde ikke en bistandsadvokat med fra starten, og det fortryder hun i dag.
- Da afhøringen gik i gang kunne jeg slet ikke svare på nogen spørgsmål. Hurtigt blev politimanden utålmodig. Egentligt var det bare en frygtelig oplevelse. Jeg følte mig ikke tryg, og jeg anede ikke hvad der skulle ske, fortæller Sarah Kruse.
Mange afhøringer går godt understreger foreningen Hjælp Voldsofre. Men foreningen oplever også at voldtægtsofre føler sig ydmyget under afhøring af politiet.
- Der er mange piger der kommer tilbage og siger at de føler at politiet ikke troede på dem, og at de meget hurtigt får stukket i hovedet, at de skal være opmærksomme på at det er svært at bevise en voldtægt, at det er påstand mod påstand og at man kan hævde at du selv har været ude om det, fortæller Helle Hald, der er næstformand i Hjælp Voldsofre.
Nordjyllands politi kan ikke genkende kritikken.
- Som politi bliver vi nødt til at høre noget om hvad det er for en hændelse der er sket. Der taler vi med den forurettede om at der vil komme spørgsmål som kan være ubehagelige at svare på, siger Michael Kjeldgaard, politiinspektør, Nordjyllands Politi.
Michael Kjeldgaard oplyser at betjentene får efteruddannelse i hvordan man håndterer et voldtægtsoffer. Men det er slet ikke godt nok mener Hjælp voldsofre. Betjentene er for dårlige til at forklare hvorfor de stiller kritiske spørgsmål om og om igen.
Sarah Kruse er kommet videre i sit liv ved at hjælpe andre ofre i foreningen Hjælp Voldsofre. Hun har retsmedicinernes ord for at voldtægten er sket, men hendes gerningsmand er aldrig blevet fundet.
- For mig er det utroligt skræmmende at min voldtægtsmand stadig går rundt derude. Jeg er sikker på at han har voldtaget før mig, og han kommer også til det igen, siger Sarah kruse.