Vrede hesteejere: Daka udnytter os
Virksomheden Daka, der henter døde heste, har fordoblet prisen og udnytter dermed monopolet på markedet, mener både heste-ejere og dyrlæger.
I januar måtte Betina Juel Eldrup fra Aalborg aflive sin gigtplagede 26-årige hest, Jessi. Aflivningen var i sig selv var en hård omgang, og det blev kun værre, da hun skulle betale 1825 kroner for at få den døde hest hentet. Midt i sorgen over at miste en elsket hest føler Betina, at hun oveni bliver flået økonomisk.
- Jeg er totalt rystet over, at man skal give så mange penge for at komme af med sin hest. Ikke nok med det, så skal den jo også være kørt helt ud til vejen for at få den hentet, og det hele skal være så tilgængeligt for Daka, så jeg tænker da bare, hvad skal de have alle de penge for, siger Betina Juel Eldrup.
Virksomheden Daka laver kød og benmelsprodukter af døde dyr. De har gennem årene opkøbt deres konkurrenter og er nu de eneste i Danmark, der destruerer heste. De har med et fordoblet prisen for at hente heste, og det, mener hesteejerne, er urimeligt, for det koster under det halve at få hentet en ko.
- Jeg tænker, at det er grotesk. Det er da for vildt, at man bliver bonnet på den måde, fordi de er de eneste, der afhenter. Så må man bare betale deres pris. Det, synes jeg faktisk ikke, er i orden, siger Betina Juel Eldrup.
Daka forklarer det voldsomme prisstigning med, at slutproduktet biodiesel ikke giver så mange penge, som det har gjort. De nye priser afspejler virksomhedens reelle udgifter. Det er dyrere at håndtere heste i forhold til køer på et landbrug, fordi hesteejeren ofte er en engangskunder og fordi de ofte er mere krævende end landmænd, lyder forklaringen.
- Når vi skal håndtere det servicerelaterede til at afhente en hest, så er der meget mere snak og samtale med en hesteejer i forbindelse med at få det til at passe fleksibelt ind i hesteejerens dagligdag. Vi skal vise en større hensynstagen i forhold til at det gøres diskret, når børnene ikke er hjemme, siger Søren Mohr Jensen, Communications Officer, Daka.
Jeg tænker, at det er grotesk. Det er da for vildt, at man bliver bonnet på den måde, fordi de er de eneste, der afhenter.
Hvis hesten stadig har sko på, så stiger afhentningsprisen til 3700 kroner, og hvis hesten er gået i forrådnelse, så kommer der endnu et gebyr oveni. En række dyrlæger mener også, at DAKA udnytter en monopollignende markedsposition.
- Problemet er, at man ikke har noget alternativ, og det ved Daka jo udmærket godt, siger dyrlæge Helle Dalsgaard, Hestehospitalet Himmerland.
Et alternativ kan være at sende hesten på et slagteri, men det må man ikke, hvis hesten er behandlet med medicin, eller hvis den dør akut. Helle Dalsgaard er overbevist om, at den fordoblede pris får flere hesteejere til ulovligt at grave hesten ned på marken med risiko for forurening af grundvandet.
- Når prisen for at få afhentet en pony på 100 kilo er det samme som at få afhentet en hest på et ton, så kan jeg da godt forstå at de med småheste lige tænker sig en ekstra gang om. Det skal et stort hul til at putte 1000 kilo ned i, men en shetlænder på 100 kilo skal ikke bruge så stort et hul, siger Helle Dalsgaard.
Udover regningen fra DAKA måtte Betina også betale 2200 kroner til dyrlægen, der aflivede Jessi.
Dyrlægerne Nørhald i Østjylland har klaget over Dakas priser til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, men styrelsen har afvist sagen. Styrelsen henviser til, at man er tilfreds med Dakas forklaring, og at man ikke vil bruge de ressourcer, det koster at tage sagen op.