02:32

Nordjyske tandlæger og dyrlæger er plaget af dårligere betalere. Flere oplever at de mister penge, fordi patienter smutter fra regningen efter endt behandling. Det har nu fået flere læger til at tage skrappere forholdsregler.

Foto: Christian Henriksen

1 af 2

Vrede tandlæger og dyrlæger: Patienter smutter fra regningen

Nordjyske tandlæger og dyrlæger er plaget af dårligere betalere. Flere oplever at de mister penge, fordi patienter smutter fra regningen efter endt behandling.

I et baglokale på Hestehospitalet Himmerland i Aalestrup hænger der en flot cowboysadel. Sadlen har dyrlæge Helle Dalsgaard på et tidspunkt fået i pant fra en hesteejer, der blev ved med at tilkalde hende til syge heste, selvom han undlod at betale sine regninger.

- Jeg tager ellers aldrig noget i pant, men i det her tilfælde var jeg ret sikker på at regningen aldrig ville blive betalt, siger Helle Dalsgaard.

Langt de fleste betaler det de skylder, men over årene har flere dyrlæger oplevet at antallet af ejere af hobby- og kæledyr, der ikke får betalt dyrlægeregningen, stiger. Derfor har Hestehospitalet i Himmerland og en række andre dyrlæger indført at nye kunder altid skal betale med det samme. De kan ikke få en regning.

Når nogen har snydt os, så kan de godt finde på at ringe igen efter fem år, for så tænker de, at vi nok har glemt det, men det har vi ikke.

Helle Dalsgaard, Dyrlæge

- Det man bliver lidt mopset over med tiden, det er at folk forsøger at snyde sig udenom særligt de mindre regninger. Det er spørgsmål hvor meget advokat man vil bruge på at kratte pengene ind, siger Helle Dalsgaard.

Der er kunder der ikke kan betale, men dyrlægerne oplever også at der er folk der snyder bevist. Problemet opstår oftest i vagtordningen om aftenen eller i weekenden, hvor dyrlægen kommer ud til kunder, der ikke bruger dyrlægen fast.

- Når nogen har snydt os, så kan de godt finde på at ringe igen efter fem år, for så tænker de, at vi nok har glemt det, men det har vi ikke, siger Helle Dalsgaard.

Depositum hos tandlægen

Hos de fleste tandlæger skal nye kunder også betale kontant og nogen nordjyske klinikker er gået skridtet videre. Nye kunder skal flere steder betale et depositum på 500 kroner inden de overhovedet sætter sig i tandlægestolen.

- Det er fordi, det er patienter, de ikke kender i forvejen og hvor tandlægerne ikke kan være sikre på at pengene kommer ind, fordi de har hørt fra andre steder, at patienterne skylder penge, siger Troels Barkholt, der er næstformand i Tandlægeforeningen.

Tandlæger og dyrlæger skal ifølge deres lægeløfter behandle patienter der er i alvorlige smerter - også selvom de ved at regningen ikke bliver betalt. I de tilfælde tilbyder Helle Dalsgaard at aflive dyret.

- Det vil folk selvfølgelig ikke, og jeg synes også det er træls jeg skal sige det, men nogen gange er der nogen, der slet ingen penge har, og som slet ikke burde have dyrene, siger Helle Dalsgaard.

Til nytår starter dyrlæge Helle Dalsgaard op i sin egen praksis. Derfor rydder hun op i gamle skyldnersager. Ejeren af sadlen har efter to år stadig ikke betalt sin regning, så nu skal en væk.

- Jeg tænker at den skal sættes til salg på nettet, og så må vi se om vi kan komme af med den, siger dyrlægen.