LIGE NU:

Zairi: Jeg har ingen fremtid

Den udviste, serbiske flygtning Mirsad Zairi fra Mariager fik i dag afvist sin ansøgning om humanitær opholdstilladelse i Danmark. Og integrationsministeriet har heller ikke skaffet ham opholdstilladelse i Kosovo, så han kunne blive familiesammenført med

Den serbiske flygtning Mirsad Zairi, der lige nu bor i Assens ved Mariager, har længe søgt om at få humanitær opholdstilladelse i Danmark. Hans kone Valentina er traumatiseret efter krigen i Kosovo, og kan ikke tage vare på parrets to børn alene. Alligevel skriver Integrationsministeriet:

- Ministeriet skal imidlertid bemærke, at ministeriet [?] ikke finder, at der foreligger humanitær hensyn af en sådan styrke, at disse afgørende taler for, at opholdstilladelse bør gives, skriver minsiteriet til Zairis advokat Anne Land.

Anne Land selv er fortørnet over afgørelsen.

- Det er i strid med FN's børnekonvention, fordi børnenes forhold ikke er undersøgt ordentligt, og det har staten pligt til. Det her er diskrimination af asylbørn, siger Anne Land til Information.

Serbien ? ikke Kosovo
Da Mirsad Zairi ikke kunne blive boende i Danmark på grund af udvisningen, havde han aftalt med Rigspolitiet, at han skulle familiesammenføres med sin familie i Kosovo i stedet for Serbien. Men man har ikke skaffet Mirsad Zairi permanent opholdstilladelse i Kosovo, og har derfor bestilt en flybillet til ham til Serbien.

- Jeg har altid sagt, at jeg aldrig ville rejse frivillig til Serbien, siger Mirsad Zairi. Han er skuffet over, at de danske myndigheder ikke har hjulpet ham til Kosovo.

- Hvis jeg holder aftalen, hvorfor gør de så ikke? På en eller anden måde, så snyder de, siger Mirsad Zairi.

Splittes fra familien
Mirsad Zairi har boet i Danmark siden 2000. Han har levet en tumultarisk tilværelse ? delvist under jorden, som ulovlig flygtning, i fængsel, på asylcenter og med familien i Assens. Han ser tilbage på sit Danmarksophold med bitterhed

- Jeg har følt mig som en slave i Danmark. Jeg skal altid gøre og sige, hvad myndighederne vil have. Jeg kan ikke selv bestemme.

Mirsad Zairi har med ujævne mellemrum måtte undvære sin familie, sin retssikkerhed og sit hjem. Det har taget hårdt på psyken.

- Det er lidt som en slags tortur. Når man har det godt i et stykke tid, og så har det dårligt. Og så frem og tilbage, frem og tilbage, så er det hårdt.

Fremtiden er uvis
Mirsad Zairi skal tilbage til Serbien 2. oktober, og når han så langt, er hans muligheder skrumpet kraftigt ind.

- Jeg har ingen fremtid tilbage - jeg tænker mest... skal man rejse eller begå selvmord, måske, siger Mirsad Zairi.

Lene Odgaard Andersen

play Lene er en af de sygeplejersker, der skal strejke: - Jeg er ked af, at det rammer borgere

Aabybro Friskole

play Blufærdighedskrænkelse: Mand sigtes for at krænke piger på nordjysk friskole

Minefund

Hornmine er fjernet fra Hanstholm Havn

25_seconds

play Havnefoged hjalp til ved redningsaktion og fik reddet elever i land

Lene Odgaard Andersen

play Lene er en af de sygeplejersker, der skal strejke: - Jeg er ked af, at det rammer borgere

Aabybro Friskole

play Blufærdighedskrænkelse: Mand sigtes for at krænke piger på nordjysk friskole

Minefund

Hornmine er fjernet fra Hanstholm Havn

Til forsiden

Til forsiden