Dystre tanker og verdens udfordringer giver inspiration til kunstmotiver

Et mørkt sind kan både være skæmmende og inspirerende. For Lars V. Andersen er det en drivkraft, når han skaber fotokunst om hverdagen og verden. Han håber på at plante en følelse i folk og få dem til at forholde sig til den, så de kan håndtere følelsen.

Se ”Intet lys uden mørke” nederst i artiklen eller på TV 2 PLAY.

Dystre tanker og manglende lyst til at gå udenfor en dør kender Lars V. Andersen alt til. 

Han har været udfordret af den slags og fået hjælp til at kunne være i det. 

Samtidigt bruger han sine følelser og tanker som inspiration til motiver og skildrer på den måde sit liv og omgivelserne.

Ramme færdig test
Foto: Lars V. Andersen

- Det er ikke sådan, at jeg laver et billede om det, for at håndtere et bestemt problem eller tanke. Det er nok bare fordi, at det er meget nærliggende for mig. Men jeg tror da, at det er med til, at jeg får tænkt nogle ting igennem, fortæller han.

For eksempel har han på et tidspunkt taget noget medicin, der var nødvendigt. 

quote Dengang jeg skulle lave det her, bad jeg min følgere sende tomme pilleglas.

Lars V. Andersen

Samtidigt har han lavet billedet Eating Clean, som en kommentar til at medicin kan være den lidt nemme løsning nogle gange. 

Det blev til en gris, der spiser en skål piller til morgenmad.

PH MA Nordliv_ intet lys uden mørke Still
Foto: Lars V. Andersen

Dårlige nyheder bliver til kunst

Da Danmark lukkede landet ned på grund af Covid, havde Lars egentligt sagt til sig selv, at han ikke ville lave billeder i den periode. 

Men med alle de overskrifter om dårlige nyheder, der kom i aviserne, så kunne han til sidst ikke lade være.

Det blev til en mand pakket ind i overskrifter fra to danske aviser. 

Breaking bad news. 

Lars Andersen forventede, at det ville tage et par måneder at samle nok overskrifter med dårlige nyheder, inden han var klar til at lave billedet. 

Men det tog ikke mere end et par uger.

”Det som det for mig fortæller, er det, at vi i den periode især, følte os bombarderet af dårlige nyheder. Det hele det var bare død og ødelæggelse og krise. Man følte sig nærmest låst fast. Så det er det, billedet skal vise,” siger han.

Breaking Bad News Ny 2022 - LILLE
Foto: Lars V. Andersen

- Det er vigtigt for mig at påpege, at det ikke er meningen, at folk skal se mine billede og så dvæle i mørket i sig selv og i samfundet. Men man kan bruge det til at anerkende, at der er nogle ting, der ikke er som de skal være. Hvis det så kan hjælpe folk bare en lillesmule, så er det værd at tage med, siger Lars V. Andersen.

Fotograf fra folkeskolentiden

Helt tilbage i folkeskolen, da han var på koloni, havde han sin morfars kamera med. 

Så interessen for fotos stammer derfra, så han har taget billeder det meste af livet. Det samme har mørket i sindet på en måde.

- Det er noget, der har opbygget sige inde i mig, uden jeg kan sætte en finger på hvordan og hvornår. Heldigvis kan man også nedbygge det igen og håndtere det. Og det har jeg så brugt meget krudt på i mange år, fortæller han.

The Uninvited fb
Foto: Lars V. Andersen

I den proces har kunsten og billederne fyldt meget og været en hjælp til at bearbejde tanker og følelser. Han bruger nu lige så meget tid på kunsten, som på at være ergoterapeut. 

Og han trives med det, og er især glad for at være nået til et punkt, hvor folk gerne vil købe hans billeder.

- Jeg vil rigtigt gerne udstille min kunst endnu mere, og vise den frem for folk. Og så overvejer jeg også at åbne et lille galleri, slutter Lars V. Andersen.  

Se 'Intet lys uden mørke' her under


Seneste nyt

fra Nordjylland