Millioner af skattekroner investeret i opholdssted på vej mod konkurs
TV2 Nord afslører i dag og den den kommende uge kaotisk økonomisk rod med offentlige midler i opholdsstederne Hugin og Munin i Aalestrup, der for nylig gik konkurs
De to opholdssteder Hugin og Munin i Aalestrup brugte i året op imod deres konkurs millioner af kroner på at starte to nye opholdssteder op i Viborg. Udgifter, som bestyrelsen angiveligt ikke kendte til.
TV2 Nord afslører i den kommende uge kaotisk økonomisk rod med offentlige midler i opholdsstederne Hugin og Munin i Aalestrup, der for nylig gik konkurs.
For mens opholdsstederne var på vej mod konkurs, brugte lederen Rasmus Bisgaard millioner af kroner på at oprette to nye opholdssteder i Viborg. Økonomien mellem de mange opholdssteder har været rodet sammen - også med lederens private økonomi. Konkurserne efterlader en kæmpe regning til især Skat.
Opholdssteder styrede mod konkurs
De to opholdssteder Hugin og Munin i Aalestrup brugte i året op imod deres konkurs millioner af kroner på at starte to nye opholdssteder op i Viborg. Udgifter, som bestyrelsen angiveligt ikke kendte til.
Lederen af de sociale opholdssteder Hugin og Munin i Aalestrup begyndte allerede i 2018 at investere store beløb i to nye botilbud på det tidligere Blåkærgård på Røddingvej i Viborg. De to nye botilbud hed Hugin og Munin Next Step - og Hugin og Munin Last Step.
Hugin og Munin brugte millioner af kroner på de nye opholdssteder, samtidigt med at de selv styrede mod konkurs. Nu håber Rasmus Bisgaard, at de mange penge vender tilbage til konkursboet.
- Jeg tror, der er et krav på 2,6 millioner kroner fra Hugin og Munin ApS og et krav fra Hugin og Munin Fonden på cirka 1,1 millioner kroner for arbejde og timer, hvor man har haft vores medarbejdere til at hjælpe fra sidste år på Next Step, siger Rasmus Bisgaard.
Koncern krakelerede
Med oprettelsen af de nye botilbud i Viborg forsøgte Rasmus Bisgaard at opbygge en hel koncern af selskaber, hvis indtægter alle kom fra sociale klienter.
Allerede i maj måned 2018 begynder pengene at flyde fra institutionerne i Aalestrup til de nye i Viborg. Frem mod konkurserne angiveligt cirka 3,6 millioner kroner. Penge, der nu mangler i boet efter de to konkurser i Aalestrup. Den tidligere bestyrelsesformand i Hugin og Munin Fonden kendte ikke til de store udgifter.
- Vi har haft et anerkendt revisionsselskab i form af Beierholm til at gennemgå vores regnskaber, og der har aldrig været bemærkninger, så vi har kun haft anledning til at tro, at alt var ok, siger Mogens Kristensen.
Men planen om at opbygge en hel koncern af opholdssteder krakelerede, før den for alvor kom i gang. To selskaber - Hugin og Munin Fonden og Hugin og Munin ApS er gået konkurs. Rasmus Bisgaard er for nylig sat uden for døren i opholdsstedet Next Step, der har smidt navnet Hugin og Munin ud, og nu hedder Botilbuddet Next Step.
Uenighed om aftale
Else Marie Kristiansen, der var menigt bestyrelsesmedlem i Hugin og Munin Fonden, er nu bestyrelsesformand i Botilbuddet Next Step i Viborg.
- Jeg tænkte da ikke umiddelbart på, at der var åbne skodder mellem alle de organisationer, for vi blev ikke orienteret om det. Men nu kan jeg da godt se, at det har der været, siger Else Marie Kristiansen.
Rasmus Bisgaard mener til gengæld, at der lå en aftale om, at han skulle stå for opstarten af de nye opholdssteder i Viborg, indtil de var godkendt til at modtage borgere. Det betød blandt andet istandsættelse af værelser og løn til de ansatte.
- Vi havde en aftale om, at jeg skulle betale alle ting - det vil sige, jeg havde driften det første år i Viborg med opstart fra 1. maj 2018. Det har jeg på en mail fra bestyrelsesformanden, siger Rasmus Bisgaard.
Sag ender sandsynligvis i retten
Dahl Advokater i Viborg, der er kurator i boet efter Hugin og Munin ApS og Hugin og Munin Fonden, vil nu formentligt rejse krav om tilbagebetaling af 3,6 millioner kroner fra Botilbuddet Next. Her efterlyser formanden til gengæld bilag for de påståede udgifter.
- Hvis Rasmus Bisgaard kan fremlægge velbegrundet dokumentation på de rigtige fakturaer i stedet for en tilfældig lap papir, ja så betaler vi selvfølgelig vores eventuelle gæld, siger Else Marie Kristiansen.
Slagsmålet om gæld og tilgodehavender i koncernen af sociale opholdssteder ender sandsynligvis i retten, og Rasmus Bisgaard erkender, at det kan være mere end svært at overskue det samlede regnestykke.
- Når stregen engang bliver slået, håber jeg, at der kommer nogle penge ind, men hvis det ender, som det står, skal jeg nok ikke søge noget investeringsjob nogen steder, for det har været en rigtig dårlig investering, siger Rasmus Bisgaard.