I det nye påfund "Pay Per Poem" under Ordkraft Festival, skal tilhørerne indbetale penge via MobilePay for at få en forfatter til at læse op. Foto: Søren Broust Hansen

Litteratur skal koste noget: Betal for et digt med MobilePay

Ordkraft Festivals eksperimenterende og udfordrende Generatorscenen har fokus på tabuer og fordomme

Når Ordkraft slår dørene op til festival nummer otte i en ubrudt række, så er det med stærke sager på Generatorscenen, hvis tema i år er TABU. Scenen er festivalens eksperimenterende hjørne og uformelle legerum.

- Vi vil insistere på at tale højt om det tabuiserede. Vi vil finde de forbudte ord frem, vise det hengemte i mennesket. Alle mennesker er forskellige, og tabu er når du fordømmer noget der er forskellig fra dig. Og sådan har de andre det også. Vi vil tale åbent og seriøst om alting; det er kun farligt ikke at sige noget, siger Generatorscenens bagmand, forfatter Jørgen Dissing Nørgaard.

På Generatorscenen kan du høre bl.a. forfatter Peter Adolphsen tale om en forskrækket sexmoral i Danmark, du kan skrifte i en åben skriftestol overfor sognepræst Therese Strand Nielsen, og hvis du vil vide, hvad der sker, når du dør, er det også muligt: Mette Kirstine Larsen, der døde af meningitis da hun var 16, kommer og fortæller om, hvordan hun blev genoplivet og har siden kæmpet med at håndtere livet.

Et digt er ikke gratis
Hvis du er interesseret i at høre, hvilke ubehageligheder, man skal stå model til, hvis man er mor, ansigtstatoveret og har horn i panden – ja, så er det Sarah Bizarra, du skal komme og høre. Eller de tabuer, forfatterne Caspar Eric, Morten Søndergaard, Kamilla Hega Holst, Christina Hagen, Andrea Hejlskov og Lone Aburas bakser med.

- På Generatorscenen vil vi sætte fokus på, at for mange forfattere går for lud og koldt vand og at mange af landets offentlige og private institutioner stadigvæk tror, at man kan betale for en oplæsning med to flasker rødvin og en buket tulipaner. Derfor indfører vi på årets Ordkraft direkte brugerbetaling: Pay Per Poem. Peter Adolphsen vil sidde på en piedestal på scenen og kun læse op, hvis publikum direkte betaler penge ind på hans Mobilepay der vises på en storskærm i baggrunden. Når der er indbetalt tilstrækkeligt, begynder forfatteren at læse op, indtil pengene er brugt – og så venter han, indtil der igen er tanket op fra publikum, fortæller Jørgen Dissing Nørgaard om et andet af Generatorscenens nye påfund.  

Tabuhylderne på Generatorscenen bugner i øvrigt af ting, det er vigtigt at få talt om: Nordjyders brug af porno, som belyses i samarbejde med Aalborg Teater, den allestedsnærværende utroskab, kapitalismekritik og manglende tid til børnene - for blot at nævne nogle stykker. Og så kan man for resten også deltage i en omgang tabu-banko med præmieænder!

Ordkraft Festival finder sted på Kulturcenter Nordkraft og Musikkens Hus i Aalborg i dagene 5.-7. april.

Fredag aften klokken 19.50 sender vi på TV2 Nord Salto en længere reportage fra Ordkraft.