Seneste nyt:

Højdepunkter fra Ordkraft Festival: Mød forfatterne - og hør, hvad de selv læser

Thomas Korsgaard kommer med en ny roman. Janni Pedersen og Kim Faber flytter til Læsø for at skrive - og Christina Ramskov er ordblind forfatter.

Tre dage fyldt med ord, litteratur, bøger, sprog og samtaler er nu slut. Over 80 forfattere og ordkunstnere var i weekenden til stede ved Ordkraft Festival i Aalborg. Og her fik TV2 Nord mulighed for at stille spørgsmål til en lang række forfattere.

Hvad læser Kulturministeren og anmelderroste forfattere? Hvor finder Janni Pedersen og Kim Faber inspiration? Hvorfor skriver Johanne Bille om voldtægt og druk? Hvad står der i Petra Nagels bog, hendes far ikke må læse? Hvordan er det for Jesper Stein at bruge egne erfaringer med alkoholmisbrug i ny roman?

Disse spørgsmål - og meget mere - kan du få svar på i programmet 'Højdepunkter fra Ordkraft 2022', hvor vi har samlet det bedste øjeblikke.

Se udsendelsen lige her: 

Det svære er interessant

Ét af hovednavnene på festivalen var Thomas Korsgaard, der er modtager af De Gyldne Laurbær. Han kommer fra en lille landsby uden for Skive og er kendt for sin selvbiografiske romantrilogi om Tue - i bøgerne, “Hvis der skulle komme et menneske forbi”, “En dag vil vi grine af det” og “Man skulle nok have været der”.

quote Det, jeg synes er interessant, er mennesker, hvordan vi håndterer, at livet nogle gange er meget svært. Vi får nogle vilkår, som ikke er lige til.

Thomas Korsgaard, forfatter

- Jeg synes, ensomhed og fattigdom er interessant, og det er måske også fordi, jeg selv er vokset op i et miljø, hvor det var hverdagen. Så bruger jeg lidt af mine egne oplevelser, fortæller Thomas Korsgaard om sine værker, og tilføjer, at han skriver på endnu en bog.

Thomas Korsgaard i samtale og færd med at signere en læsers bog.
Thomas Korsgaard i samtale og færd med at signere en læsers bog.

- Ædru handler også om mig

Den storsælgende krimiforfatter Jesper Stein var også til stede med sin nyeste bog "Ædru".

- Den handler om en 53-årig krimiforfatter med megen succes, der kommer i behandling for alkoholmisbrug - og han har visse lighedspunkter med mig.

Fordi Jesper Stein bruger sig selv og fortæller om "livsafgørende" scener fra sit liv, har han valgt at tage flere hensyn.

Janni Pedersen og Kim Faber var også tilstede på festivalen.

- Det gør jeg, selvom jeg fortæller mig egen historie. Det er mine følelser og oplevelser, men eks-koner og andre er fiktionaliserede.

- Jeg har fået flere reaktioner end forventet, også fra påførende, der har været meget påvirkede, følt sig befriede af bogen og dét, den handler om, fortæller Jesper Stein, da TV2 Nord møder ham i gang med at signere bøger.

Media Drop 090422 1132 emfj
Foto: Emma Fjordbak / TV2 Nord

Christina er ordblind - og har skrevet otte bøger

Én af de nordjyske forfattere, der var på festivalen, har ikke altid haft let ved at skrive.  Christina Ramskov har kæmpet med ordene, men begyndte at skrive efter en ulykke.

- Jeg er ordblind, så jeg har haft svært ved at skrive. Men efter en ulykke tog jeg chancen. Jeg havde brug for at bevise, at jeg kunne noget, fortæller forfatteren, der kommer fra Hjallerup.

Media Drop 090422 1136 emfj

I de otte bøger i serien om den unge kvinde Maria, vrimler det med varulve, feer og drager.

- Som ung begyndte jeg selv at interessere mig for fantasy. Og i bøgerne følger vi Maria, der tror, hun er almindelig. Men det er hun ikke, opdager hun, da hun finder en magisk halskæde, fortæller Christina Ramskov, der er i gang med sidste og niende bind i serien.