Landsretten omstøder byrettens dom: 28-årig er frikendt for at ville udføre masseskyderier

Vestre Landsret i Aalborg har netop afsagt skyldskendelse i ankesagen mod en 28-årig nordjysk mand.

Der var ikke fare for, at en 28-årig nordjyde ville udføre et masseskyderi efter august 2018.

Det har Vestre Landsret i Aalborg onsdag slået fast, hvor de har frikendt en 28-årig mand fra Hobro for forsøg på manddrab. 

Nordjyden har været tiltalt for at ville dræbe en eller flere personer ved et eller flere masseskyderier, men det har Vestre Landsret nu frikendt ham for. Dermed omstøder landsretten byrettens dom, hvor den 28-årige sidste år blev kendt skyldig i tiltalen.

Da skyldskendelsen blev læst op, og den 28-årige kunne høre, at han var frikendt for forsøg på manddrab, sad han stille og roligt på sin plads uden at komme med nogen særlig reaktion.

Den nordjyske mand har gennem både ankesagen i landsretten og retssagen i byretten nægtet sig skyldig i tiltalen mod ham. 

Det eneste, han har erkendt, er, at han havde opbevaret en af sine pistoler ulovligt i en skuffe i sin lejlighed i Hobro. 

Nordjyden har gennem retssagen både i byretten og under ankesagen i landsretten forklaret, at masseskyderierne var en fantasi, og at han droppede tankerne om at udføre et masseskyderi i august 2018, da det gik op for ham, at det hele blot var en fantasi, som han havde gjort livlig oppe i sit hoved.

- Jeg havde ikke behov for at gøre det i virkeligheden, fordi jeg havde udført det i hovedet så mange gange, sagde den 28-årige i byretten i Aalborg i januar 2022.

Det var otte ud af ni nævninge og alle de tre juridiske dommere, der var enige i, at den 28-årige mand skulle frikendes for forsøg på manddrab.

- Vi finder, at der foreligger en sådan tvivl om, hvorvidt tiltalte i tiden efter august 2018 og frem til anholdelsen den 16. december 2020 fortsat havde til hensigt at gennemføre sin plan om at begå et eller flere masseskyderier, at det ikke er bevist, at tiltalte, da han blev anholdt, havde opretholdt sit forsæt til at begå manddrab. Vi stemmer derfor for at frifinde tiltalte i dette forhold, lød det fra retsformanden i Vestre Landsret, da han læste skyldkendelsen højt.

Landsretten fandt dog, at den 28-årige mand fra Hobro skulle kendes skyldig i overtrædelse af våbenloven.

28-ÅRIG ER TILTALT FOR AT PLANLÆGGE MASSEKSYDERIER – SAGEN KORT

I februar 2022 blev en 28-årig mand fra Hobro ved byretten i Aalborg kendt skyldig i at planlægge at dræbe en eller flere personer ved et eller flere skyderier på en eller flere bestemte skoler eller uddannelsesinstitutioner.

Den 28-årig ankede dommen, og derfor er sagen nu taget op igen i Vestre Landsret i Aalborg, hvor den kører som en ankesag.

Både i landsretten og i byretten nægtede den 28-årig sig skyldig og derfor går han og hans forsvarer efter, at den 28-årig nordjyde bliver frifundet i landsretten. Hele vejen igennem har den 28-årige nordjyde forklaret at det hele blot var en fantasi, som han ikke ville virkeliggøre.

I en periode på omkring tre år har den tiltalte 28-årige nordjyde skrevet på et over 150 sider langt manifest, hvori han beskriver sit ønske om at udføre et masseskyderi – en dag han har kaldt V-day (vengeance day, red.) – ligesom han også beskriver planlægningen af masseskyderiet i sit manifest. I manifestet havde den 28-årige sat en dato for, hvornår masseskyderiet skulle finde sted – mellem 20. og 23. august 2018.

Af manifestet fremgår det også, at den 28-årige af to omgange har været på rekognosceringstur i Aarhus. Første gang var i april 2018, hvor den tiltalte blandt andet var inde på Aarhus Statsgymnasium. I maj 2018 var den tiltalte igen på rekognosceringstur i Aarhus, denne gang var han inde på Aarhus Universitet, og flere gange har han også været inde på SOSU Østjylland i Aarhus. På sin computer skulle han ifølge politiet have søgt på yderligere mere end 50 skoler.

I sit hjem i Hobro havde den 28-årige to pistoler, som han lovligt måtte opbevare i våbenskab i sit hjem, fordi han havde været medlem af en nordjysk skytteforening i mere end to år. I den tiltaltes hjem fandt politiet også mere end 850 patroner, såkaldt taktiskbeklædning samt en stor Bowie kniv.

Derudover var den 28-årige en del af incel-miljøet, hvor han var særdeles aktiv på et internet forum i periode på to år og helt frem til sin anholdelse. Selvudnævnte incels står bag flere masseskyderier i USA og Canada.

Hyperfascineret

Den 28-årige nordjyde har diagnoserne Aspergers Syndrom og skizotypi, som ifølge nordjyden gør, at han går meget op i de emner, han vælger at fokusere på. 

Han forklarede i landsretten, at han fra 11 til 18-års alderen havde en fantasi om at blive bankrøver. Han læste alt om bankrøvere, lærte hvordan et bankrøveri skulle udføres, og han havde endda udset sig en bank og et supermarked, han ville røve, men at det ikke blev til noget, fordi det også den gang gik op for ham, at det var en fantasi.

- Jeg bliver hyperfascineret af et emne, og så skal jeg lære alt om det, så jeg kan læse om det i ugevis og månedsvis. Det er en fantasi, men ikke noget jeg tager ud i handling, forklarede den 28-årige nordjyde i byretten i Aalborg for knap et år siden.

Den 28-åriges forsvarer lagde i sin procedure stor vægt på, at den 28-årige nordjyde netop aldrig ville have ført sine tanker om et masseskyderi til handling.

- Vi har så meget materiale, hvor den tiltalte fortæller, at han ikke kan, men også hvor han fortæller, at han gerne vil, men det har stået på i så mange år, at forsvaret sætter spørgsmålstegn ved, om det overhovedet ville blive til noget, sagde den 28-åriges forsvarer Claus Bonnez under sin procedure i Vestre Landsret.

Siger det er fantasi før anholdelse

Netop af det meget omfattende materiale i sagen fremgår det flere steder, at den 28-årige nordjyde i videodagbøger i både 2019 og 2020 snakker om, at masseskyderi er noget pjat, og at det bare er en fantasi.

- Jeg tror ikke masseskyderi bliver til noget, det er bare en fantasi, siger den 28-årige blandt andet i en videodagbog fra april 2020.

Det har hans forsvarer Claus Bonnez lagt stor vægt på i ankesagen, hvor han har givet flere eksempler på, hvor den 28-årige kommer med forskellige undskyldninger for, hvorfor han ikke har begået et masseskyderi endnu og bliver ved med at udskyde det. Netop fordi den 28-årige kaldet det en fantasi, inden han bliver anholdt, mener hans forsvarer bevidner om, at han aldrig ville gøre det.

- Man kan godt være overbevist om, at det ikke er lavet med henblik på at politiets skulle finde det. Når tiltalte taler om, at han ikke vil begå skoleskyderi, så gør han det i et materiale, som han ikke ville have politiet skulle finde, sagde Claus Bonnez under sin procedure og fortsatte senere:

- Det her blev forberedt i årevis. Man må spørge sig selv, hvis det var hensigten, hvorfor blev det så ikke udført. Der er så mange detaljer, og så bliver det ikke til noget. Det undrer forsvaret meget, sagde han.


Forsiden lige nu

20230124-174621-L-6000x4000ma

- Det er en nyhed, vi er kede af, siger sportschef om Mikkel Hansen

kirke

Løb med præstestol: To mænd tilstår kirkekup i stor stil

080223 080223 Recycling City i Frederikshavn mind 5816

gallery Frederikshavn håber på nyt grønt eventyr: Amerikansk virksomhed har vist interesse for Recycling City

Basis-billede-1 (1)

Politiker raser over p-betaling: - Jeg troede knap mine egne øjne

20230124-174621-L-6000x4000ma

- Det er en nyhed, vi er kede af, siger sportschef om Mikkel Hansen

kirke

Løb med præstestol: To mænd tilstår kirkekup i stor stil

080223 080223 Recycling City i Frederikshavn mind 5816

gallery Frederikshavn håber på nyt grønt eventyr: Amerikansk virksomhed har vist interesse for Recycling City

Basis-billede-1 (1)

Politiker raser over p-betaling: - Jeg troede knap mine egne øjne

Lucas Andersen

play Kaptajnen trak stikket: Er nu tilbage med ny energi

20_percent

play Prins Joachim viser sig for første gang siden familiefejde – i Nordjylland

aalborg lufthavn fly

Reagerer på p-chok: - De vil få smæk for det

080223 FO Psykiatriventetider

play Psykiatrien under massivt pres: Nu bliver kæmpe byggeri sat i værk

060221 FO Samtykke på skemaet 3

play Svært at sige nej til sex, hvis man selv har lagt op til det

080223 Tyrkiet jordskælv jotr 5810

play Familie og venner i knibe: Kammerater vil hjælpe tyrkiske jordskælvsofre

Indbrud indbrudstyv

‘Alene Hjemme’-tyve på spil: Dummede sig under indbrud

20_percent

play Prins Joachim viser sig for første gang siden familiefejde – i Nordjylland

aalborg lufthavn fly

Reagerer på p-chok: - De vil få smæk for det

SAS

Raser over lufthavnshykleri: - 20 kroner i p-afgift er et rent symbolsk beløb

split jan og stefan

play Aalborg-direktør om Mikkel Hansen-sygemelding: Der var nogle omstændigheder, der gjorde, at det var nu

080223 Formand for pendlerklubben SK-AAL Henriette von Platten-Hallermund

Pendlere om p-betaling: Hvis det bliver dyrere for os, lukker vi Aalborg ned

mikkel h

En voldsom overgang fra Paris til Aalborg, vurderer håndboldekspert

20230204-181656-L-4715x3081ma

Mikkel Hansen er sygemeldt

310122 Retten i Aalborg

play 51-årig mand på anklagebænken for årelangt misbrug af unge drenge

indbrud

Hjælp politiet i indbrudssager: Har du set noget mistænkeligt?

Screenshot 2023-02-08 102643

play 17-årig piges mystiske død fører til nye procedurer: - Det tætteste, jeg kommer på en indrømmelse, siger mor

Til forsiden

Til forsiden