03:05

Gæsterne bliver færre og færre og ældre og ældre

Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 2

104-årig skal fornyes

I 104 år har Rebildfesten fundet sted i Rebild Bakker. Besøgstallet har i flere år været dalende. Det skal der nu gøre noget ved.

Da Rebildfesten havde sin storhedstid i årerne lige efter Anden Verdenskrig, kom op mod 50.000 mennesker i Rebild Bakker for at fejre dansk-amerikanere og den amerikanske uafhængighed. Det tal ligger i disse år på et sted mellem 1500 og 2000 mennesker. I Rebildselskabet tror de ikke på en tilbagevenden til fordums tid, men besøgstallet skal i de kommende år gerne fordobles.

- Vi er i gang med at lave om på forskellige ting til Rebildfesten. Rebildfesten skal stadig være, hvad den altid har været, men det gør ikke noget, at vi finder på nye ting for at få flere til at komme, siger generalsekretæren i Rebildselskabet, Lars Bisgaard.

Allerede i i år har arrangørerne forsøgt at gøre mere for at lokke børnefamilierne til. Little Rebild er navnet på et legeland, hvor børn kan hoppe i hoppeborg, bage snobrød og klæde sig ud som indianere i stedet for at sidde og lytte til lange taler.

- Vi kommer til at satse endnu mere på børn og unge til næste år. Det er jo dem, som skal være vores gæster i de mange kommende år, siger Lars Bisgaard.

Rebildfesten begyndte i 1912 som et stævne for de mange danskere, som i de år rejste over Atlanten for at skabe sig en ny tilværelse i USA. En stor del af de oprindelige udvandrere er døde nu, og derfor er der behov for at modernisere Rebildfesten.

- Nu fejrer vi den amerikanske uafhængighed og det gode forhold mellem Danmark og USA. Der er al mulig grund til at blive ved med det. Den amerikanske regering har faktisk lyttet rigtig meget til os, når det handler om sager som klima og bæredygtighed. Jeg er ikke i tvivl om, at det også er fordi, vi har et rigtig godt forhold til hinanden, siger Mogens Lykketoft, som ud over at være hovedtaler til dagens Rebildfest også er formand for FN’s generalforsamling i New York

Nu gælder det for Rebildselskabet om at få spredt budskabet om, at Rebildfesten stadig har sin berettigelse, og at der vil ske flere nye ting over de kommende år.

Ud over satsningen på børn og unge, så kommer vi også til at arbejde med netværk og workshops for de voksne. Vi bliver ofte kontaktet af danske virksomheder og privatpersoner, som søger kontakter i USA, og der er Rebildfesten en rigtig god lejlighed til at bringe folk sammen. Det skal vi have op at stå til næste år, siger Lars Bisgaard.