Seneste nyt:

14-årig forfatter: Alberte har skrevet en bog om at turde stå ved sig selv

Alberte Thusgaard debuterer snart som fantasy-forfatter. Hun er bare 14 år, og bogen er skrevet i en tid, hvor Alberte selv har haft meget at kæmpe med.

For to år siden begyndte 14-årige Alberte Thusgaard at skrive på en historie om pigen Alicia og rensdyret Casmir. Ord efter ord fik hun skrevet, og nu er siderne blevet til en fantasy-bog, der bliver udgivet den 21. februar.

- Jeg synes, det er ret sejt at se, at det, man har haft i hovedet, er kommet ned på papiret, siger Alberte Thusgaard, der sprang rundt af glæde den dag, hun fandt ud af, at Forlaget Mellemgaard gerne ville udgive hendes bog, der har fået navnet ”Casmir og folket i skoven”.

Den unge forfatter bor i Skørping med sin familie. Hun har diagnosen aspergers-autisme, og det betyder, at hun ikke er så komfortabel med mange mennesker, men helst vil være hjemme sammen med sin familie. Det samme gælder for bogens hovedperson, Alicia, der ikke er helt som sine jævnaldrende:

- Alicia er lidt af en enspænder, og hun finder venner andre steder end normalt. I det her tilfælde er det ikke mennesker, hun bliver venner med. Jeg er nok ligesådan. Jeg kan også bedst lide at være sammen med min familie, siger Alberte Thusgaard.

Spændt og lidt nervøs

Alberte har altid været glad for at skrive og læse, og det er særligt fantasy-bøger som Narnia og Harry Potter, hun har stående i bogreolen. Derfor var hun heller ikke i tvivl om, at bogen skulle være i fantasy-genren.

- Jeg har altid været tiltrukket af det overnaturlige og det fantastiske. Ideen om, at man tager en helt normal person og sætter personen i en ekstraordinær situation. Så reagerer de på en anden måde end i en realistisk bog, og det, synes jeg, er sjovt at forestille sig, siger Alberte Thusgaard.

Hun glæder sig til, at bogen udkommer, og folk får mulighed for at læse det, hun har brugt tid på siden 2018. Men hun er også spændt på reaktionerne:

- Jeg glæder mig meget, til den udkommer, og folk får den i hånden og kan læse den. Jeg er rigtig spændt, og jeg er også lidt nervøs, for folk har meninger, og det har de selvfølgelig ret til, men det er spændende at se, hvad de får ud af bogen, siger hun.

Stolte forældre

Hun er ikke den eneste, der er spændt på udgivelsen. I huset i Skørping har hendes storebror, lillesøster og forældre også fulgt med i bogprocessen, fra den begyndte at tage form og til nu, hvor den snart skal udgives.

- Jeg er mega stolt af Alberte, og jeg synes, hun har skrevet en rigtig god bog, og det imponerer mig helt vildt, siger Albertes far, Mikkel Thusgaard, der arbejder som praktiserende læge.

Han håber, at det, at Alberte har skrevet en bog, kan være med til at vise, at en diagnose eller andre udfordringer ikke behøver at spænde ben for ens drømme:

- De seneste år har ikke været nemme for Alberte, og derfor under jeg hende virkelig denne sejr. Der er ikke nogen tvivl om, at der er nogen ting, som Alberte har sværere ved end andre, men jeg synes også, at bogen er et godt eksempel på, at der er noget, hun er rigtig god til, og måske endda bedre til end andre, siger han og nævner, at Alberte blandt andet er rigtig dygtig til at koncentrere sig i lang tid, hvilket har været en stor styrke i arbejdet med bogen.

- Det er okay at være en enspænder

Selvom familien har hørt en del om bogen den seneste tid, så har de ikke fået lov til at blande sig i hverken historieskrivningen eller grammatikken. Alberte har selv stået for arbejdet fra start til slut.

- Vi har fået lov til at læse, når hun har skrevet et kapitel, men det har været vigtigt for Alberte, at vi ikke har korrigeret i noget, og vi har ikke engang måtte sætte et komma. Hun ved præcis, hvordan det skal være, og det er vi bare super stolte af, siger Albertes mor, Marianne Thusgaard, der også arbejder som praktiserende læge.

Den 14-årige forfatter har ikke andre bogprojekter i gang lige nu, for hun har nok at se til med den snarlige bogudgivelse, men i fremtiden håber hun, at hun får skrevet endnu flere bøger. Hun håber også, at andre kan spejle sig i ”Casmir og folket i skoven” og lære, at det er fint, at alle ikke er ens:

- Hvis man er en enspænder, så er det okay. Alle har brug for nogen at snakke med, men man behøver ikke at have det sådan, som de fleste har det, siger hun.


Forsiden lige nu

def_thumb,50_percent

play Specialcontainer måtte i aktion igen: Tre biler udbrændt i Brønderslev

play Fiskere vil have stoppet nøgenbadning: Stressede rødspætter mister pletterne

010423 60 år på samme arbejdsplads

60 år samme sted: - Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle få tiden til at gå med

20230331-204545-L-4964x3309ma

Pirates kan skue finalen i horisonten efter endnu en sejr

def_thumb,50_percent

play Specialcontainer måtte i aktion igen: Tre biler udbrændt i Brønderslev

play Fiskere vil have stoppet nøgenbadning: Stressede rødspætter mister pletterne

010423 60 år på samme arbejdsplads

60 år samme sted: - Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle få tiden til at gå med

20230331-204545-L-4964x3309ma

Pirates kan skue finalen i horisonten efter endnu en sejr

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Testcentre lægges i graven efter 6,5 millioner podninger i Nordjylland

310323 UCN-kursus for indvandrere viaa 6528

play Velfærdsdanmark under pres - Jarunee drømmer om at hjælpe

val

Valgren endelig klar til comeback efter alvorligt styrt

PH 310323 19 IN Børnehave i Rebild Still

play Forældre raser over ordning til deres børn og tager nyt greb i brug for at råbe kommunen op

politi udrykning blå blink genre

play På blot to år: Så mange biler har politiet nuppet og beholdt for vanvidskørsel

aab

AaB-spillere sender stor gestus til fans

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Testcentre lægges i graven efter 6,5 millioner podninger i Nordjylland

val

Valgren endelig klar til comeback efter alvorligt styrt

portvintyv

play Spøjs tendens hos tyve i Nordjylland: Dét har genbrugstyve og portvinstyve til fælles

Politibil

Musikalsk lastbil kom i kløerne på politiet

20230330-223223-L-5208x3380ma

play Flop? Jan Larsen reagerer på exit

Frank Olsen, Nordjylland Politi

Kæmpe ros til særligt én person i Mia-sagen: - Bør få ridderkorset!

140820 Aalborg Handelsgymnasium

Årets ansøgertal afslører tendens: Flere unge vil på handelsgymnasium

310323 19 IN Bindslev fisketrappe projekt er i gang Still

play Danmarks største: Kæmpe vandplanprojekt er i gang i nordjysk å

gog

Olsen jubler over kvartfinale: - En kæmpe drøm

Naturnationalpark Tranum 1

play Stort naturparks-projekt skaber debat: Derfor ændrede borgmester holdning

møll

Nederlag til GOG er et godt billede, mener Møllgaard

Til forsiden

Til forsiden