LIGE NU:

Analytiker om V-udmeldinger: Det er ganske usædvanligt

Hvem er egentlig skyld i at det er gået så galt, som det er gået? Det spørgsmål skylder man Venstre-vælgerne i Rebild at finde et svar på, vurderer Thomas Funding.

Torsdag aften besluttede fire medlemmer af byrådet i Rebild Kommune at melde sig ud af Venstre.

De fire medlemmer, Anders Norup, Jeanette Sagan, Søren Konnerup og Peter Bak, besluttede at melde sig ud af partiet efter længere tids intern uenighed i byrådsgruppen og efter utilfredshed med gruppeformand og borgmesterkandidat Gert Fischers måde at føre politik på.

Og at fire byrådsmedlemmer samlet vælger at tage afsked med deres parti på grund af interne uenigheder er meget usædvanligt. Det fortæller TV 2's poltiske analytiker Thomas Funding.

- Det sker fra tid til anden at et enkelt medlem melder sig ud, fordi man ikke kan på det personlige plan, med det hører trods alt til sjældenhederne. Det her er så ikke en, to eller tre, men fire der melder sig ud, og de udgør et flertal af byrådsgruppen. Jeg kan ikke mindes i nyere tid at have hørt om fortilfælde som det, så det er ganske usædvanligt, siger Thomas Funding.

Venstre i Rebild skal på et opstillingsmøde 25. maj finde deres borgmesterkandidat og både før og efter de fire, nu forhenværende Venstre-medlemmer, meldte sig ud af partiet, var Gert Fischer uden modkandidat. Hvis intet ændrer sig, kan han derfor se frem til en genudnævnelse. I så fald vil han være politisk leder i en byrådsgruppe og en lokalafdeling af Venstre, der er hårdt såret.

- Det bliver svært ikke at opfatte det som en underminering af den spidskandidat, man har haft indtil videre. Holder man fast i den nuværende spidskandidat, vil han stå meget svækket. Vælger man en ny, vil man stå tilbage med et parti, der stadig er splittet og vil have sår, der skal hele. Det vil være alvorligt i hvilken som helst kommune, siger Thomas Funding.

De fire udbrydere tegner et billede af en meget splittet byrådsgruppe, men Gert Fischer, der fra sin ferie i Polen har udtalt sig til TV2 Nord, kan ikke genkende de interne uroligheder i den grad, de bliver tegnet op, og han lover, at man i den nærmeste fremtid, sammen med det politiske bagland, vil udrede sagen og finde frem til sandheder og usandheder. Og det har Venstre-vælgerne brug for, vurderer Thomas Funding.

- Hvem er egentlig skyld i at det er gået så galt, som det er gået? Beskyldningerne flyver lidt på kryds og tværs i Rebild, har jeg kunnet læse mig til, så spørgsmålet er, hvem der ender med at vinde troværdigheden. Hvem er det Venstre-vælgerne i sidste ende, når valgdatoen oprinder, har tillid til. Er det udbryderne eller er det spidskandidaten? Det taler ikke til spidskandidatens fordel at vi her ikke taler om en enkeltperson, han er raget uklar med. Det er ikke to eller tre personer. Det er fire personer og det er over halvdelen af hans egen gruppe, han har stillet i  en situation, hvor de har meldt sig ud. Så umiddelbart ville jeg ikke være så bekymret som udbrydder, som jeg ville være som spidskandidat, slutter Thomas Funding.