LIGE NU:

Borgmester i chok: Hver femte kvindelige kommunalpolitiker har oplevet krænkende adfærd

En ny undersøgelse viser, at 18 procent af kvinderne i kommunalpolitik har følt sig krænket. Hele 9 procent har været i KL-regi.

Kommunernes Landsforening har for nylig offentliggjort en rundspørge om oplevelsen af seksuelt grænseoverskridende adfærd blandt KL's mandlige og kvindelige kommunalpolitikere.

I alt har 1.018 besvaret spørgeskemaet.

Heraf svarer knap hver femte af de kvindelige kommunalpolitikere, at de i denne valgperiode har været udsat for seksuelt grænseoverskridende adfærd i deres hverv.

Leon Sebbelin, der er borgmester i Rebild Kommune og medlem af KL's hovedbestyrelse, er overrasket over tallene.

quote Den diskussion, der har været den seneste tid, siger mig, at problemet er langt større, end jeg havde forestillet mig.

Leon Sebbelin, borgmester i Rebild Kommune og medlem af KL's hovedbestyrelse

- Det er et alarmerende højt procenttal – det må jeg sige. Og den diskussion, der har været den seneste tid, siger mig, at problemet er langt større, end jeg havde forestillet mig. Men der er ingen tvivl om, at vi har et problem, og det er vi simpelthen nødt til at forholde os til. Og det gælder bredt, siger borgmesteren.

Ifølge Leon Zeppelin bør man hos KL, Kommunernes Landsforening, lave et system, der kan indfange eventuelle kommende tilfælde af krænkelser – for eksempel med en gruppe, man anonymt kan melde krænkelserne til.

Foreløbigt har man fra KL’s side sendt retningslinjer ud til de enkelte kommuner, som de så kan tage afsæt i.

- Jeg håber meget, vi kan tage fat i det her og få gjort noget ved det. Der er ikke noget quickfix – det er et spørgsmål om, at vi skal have ændret kulturen. Hvis der er en kultur, der siger, at 18 procent føler sig krænket af byrådspolitikere, så har vi simpelthen et problem. Og det problem er vi jo nødt til at forholde os til, siger borgmester i Rebild Kommune, Leon Zeppelin.

For de mandlige kommunalpolitikere, der har svaret på rundspørgen, er det tre procent, der i denne valgperiode har været udsat for seksuelt grænseoverskridende adfærd.

Hør Leon Zeppelins reaktion på de mange krænkelser blandt kommunalpolitikere: