Budgetforlig: Sådan skal pengene bruges i Rebild Kommune
Et enigt byråd i Rebild Kommune indgik onsdag aften budgetaftalen for kommunens økonomi for perioden 2019-22.
Rebild Kommune vil oprette flere lokale akutpladser til sine ældre borgere og gøre flere unge uddannelsesparate efter folkeskolen.
Det står klart, efter alle 25 medlemmer i kommunens byråd sent onsdag aften blev enige om budgetforliget for perioden 2019-22.
- Med budgetaftalen sikrer vi stabile rammer om den nære velfærd i hele Rebild Kommune. Det gælder særligt på sundhedsområdet, hvor det nære sundhedsvæsen styrkes med blandt andet akutpladser samt et helt nyt sundhedscenter og udvidelse af Ådalscenteret, siger Leon Sebbelin (R), borgmester i Rebild Kommune, i en pressemeddelelse.
- På børne og familieområdet er der blandt andet tilført ressourcer til det stigende antal småbørn og investeringer i børnehaver og skoler udvides, så vi har de rigtige tilbud til nuværende og nye borgere. Samtidig er der nu afsat midler, så der kan arbejdes videre med faciliteterne til kultur- og fritidsaktiviteter.
Flere unge have hjælp til uddannelse
I budgettet har byrådet prioriteret især det nære sundhedsvæsen samt børn og unge.
Der er afsat 11,3 millioner kroner per år til sundhedsvæsenet, der skal sikre flere lokale akutpladser til ældre borgere, der bliver syge, men ikke behøver komme på hospitalet. I stedet kan de behandles i deres nærmiljø.
Samtidig vil kommunen opføre et nyt sundhedscenter og udvide Ådalscentret. Der tilføres også flere ressourcer til genoptræning i kommunen, for her har efterspørgslen været stor.
Byggeriet af det nye sundhedscenter begynder i 2019, og der er afsat 25 millioner kroner til byggeriet.
Byrådet har også haft fokus på sårbare børn og unge, der har svært ved at finde fodfæste efter folkeskolen. Her er der afsat 5,8 millioner kroner i 2019 og 5,6 millioner kroner årligt de efterfølgende år.
Pengene skal gøre Læringslokomotivet, der tilbyder intense læringsforløb til ikke-uddannelsesparate elever, permanent, og der etableres et tilbud til unge med angst.
Der oprettes også et nyt undervisningstilbud til unge med stort fravær, med navnet Basic Skills.
Der er afsæt 3,5 millioner kroner årligt til vidtgående specialundervisning til børn samt 1,2 millioner kroner årligt til særligt tilrettelagte ungdomsuddannelsesforløb til børn med handicap.
Investeringer i infrastruktur
Udover sundhedsområdet og børn og unge er der også afsat 334 millioner kroner til kommunens udvikling henover de næste fire år. Heraf er planen, at 92 millioner kroner skal gå til børne- og familieområdet, hvor eksempelvis 30 millioner kroner går til kapacitetsudvidelser på skoleområdet, og 38 millioner kroner går til nye børnehaver i Støvring og Skørping.
På kultur- og fritidsområdet er der afsat 34 millioner, heraf blandt andet 17 millioner kroner til udvidelse af kultur- og fritidsfaciliteter, 5 millioner kroner til Regan Vest og 2 millioner kroner til kulturskolen i Støvring.
Der er afsat 157 millioner kroner til byudvikling og infrastruktur henover de næste fire år. Heraf går 65 millioner kroner til større investeringer i infrastruktur, blandt andet ny Nibevej, en bro over togbanen ved Klepholm samt 11,2 millioner kroner til cykelstiker.
- Jeg er meget glad for, at alle 25 medlemmer af byrådet har taget ansvar og valgt at stå bag budgettet, siger Leon Sebbelin.
Budgettet er kun gældende for 2019, og de efterfølgende år kan ændres, hvis byrådet vil lave om i budgettet, når de skal forhandles igen næste år.