Foto: Henning Bagger, Scanpix

Dansk Fjernvarme: Fyringerne i Skørping overrasker ikke

At Arcon Sunmark i Skørping er nødt til at fyre en tredjedel af deres ansatte i produktionen, kommer ikke bag på brancheforeningen Dansk Fjernvarme. Der mangler politisk afklaring, mener man.

I næste uge kan en trejdedel af de ansatte i produktionen hos Arcon Sunmark i Skørping ende med en fyreseddel i hånden. Efter fire års konstant vækst er det gået i stå virksomheden, der ellers er verdens største producent af solfangere til især kraftvarmeværk.

Fra 1. december er der ikke flere ordrer i bogen og heller ikke udsigt til nye. Og det gør ondt på Skørping-virksomheden, som må vinke farvel til rundt regnet 25 medarbejdere.

Hos brancheforeningen Dansk Fjernvarme, som repræsenterer de danske fjernvarmeværker, der har været blandt Arcon Sunmarks største og mest trofaste kunder, beklager man fyringerne. Men man er ikke overrasket.

- Det er en rigtig trist dag. Solvarme er en dansk specialitet. Derfor gør det særligt ondt når virksomheder må træde på bremsen og ikke kan få lov at fortsætte deres fremgang, lyder den umiddelbare reaktion fra direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

- Desværre er det ikke den store overraskelse. Vi mangler politisk afklaring på stort set alle de områder, der understøtter den grønne udvikling i fjernvarmesektoren. Vi mangler afklaring på skatter og afgifter, og det er nu 10 måneder siden, den seneste aftale om energibesparelser ophørte. Det er helt uhørt, at der intet sker. Derfor er det ikke en overraskelse at fjernvarmeselskaberne holder op med at investere, og det får selvfølgelig konsekvenser, uddyber han.

Og netop denne tøven på det danske marked er altså det, der spænder ben for Arcon Sunmark. Virksomheden har leveret omtrent 80 procent af alle store solvarmeanlæg i verden, alene i år 25 i Danmark og et enkelt i Mexico, og virksomheden har 190 ansatte fordelt på fabrikker i Skørping og Vietnam.

Læs også Skørping-virksomhed fyrer 25 ud af 75 medarbejdere