Hvad skal vi gøre uden Ayaz?
Foto: Kristian Steve Kristensen
Ayaz vil ikke bare sidde og vente på at få en løncheck i hånden.
32-årige Ayaz Omar arbejder hos Ambercon i Støvring. Her har han arbejdet de seneste otte år.
Han er en af de indvandrere med ikke-vestlig baggrund, der bidrager til, at ikke-vestlige mænd i Rebild Kommune nu har overhalet etnisk danske mænd, når det kommer til beskæftigelse. For i Rebild Kommune er 73,3 procent af de ikke-vestlige indvandremænd i job, mens tallet lyder på 71,4 procent for etnisk danske mænd.
Ayaz Omar er født og opvokset i Syrien, men flygtede til Danmark for cirka ni år siden. Siden da har han haft et ønske om at bidrage til det danske samfund og satte sig derfor også hurtigt for at lære det danske sprog og komme i arbejde.
- Jeg kan ikke bare sidde hjemme og lave ingenting og vente på, at andre giver mig en løn, jeg ikke har fortjent, siger Ayaz Omar.
Mange som Ayaz
En ny undersøgelse fra SMV Danmark, en erhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder, viser, at procentdelen af ikke-vestlige indvandremænd i job nu er højere end etnisk danske mænd i otte kommuner. For bare fem år siden var det ikke tilfældet i én eneste kommune. Tre af de otte kommuner ligger i Nordjylland, og hos virksomheden Ambercon, hvor Ayaz Omar arbejder, har de blandt andet ansatte fra Iran, Tibet, Syrien og Congo.
Jan Jensen, produktionsleder hos Ambercon i Støvring fortæller, at de i virksomheden har lagt stor vægt på at få integreret de mænd og kvinder, der kommer til Danmark og ønsker at komme i Danmark.
- Vi har mærket et pres fra jobcentrene om at ansætte indvandrere hos os, men flere af dem har vist sig at være en rigtig god ressource og dygtig arbejdskraft, så det har vi bestemt ikke fortrudt.
Selvom sprogskolen hjalp Ayaz Omar på vej, er det en udfordring at starte på en ny arbejdsplads i et andet land. Der er en naturlig sprogbarriere, der skal nedbrydes, før de rigtigt kan indgå på arbejdspladsen.
- Da jeg startede her, var jeg ikke god til dansk, selvom jeg gik på sprogskole. Men de har hjulpet mig ved at tale stille og roligt til mig.
Hos Ambercon er der et krav om at lære dansk. De medarbejdere, som ikke har været dansktalende, når de starter i virksomheden har alle været igennem et sprogkursus.
- Vi har også medarbejdere hos os, som ikke er engelsktalende, så det er simpelthen et krav at kunne tale dansk for, at de får succes her, siger Jan Jensen.
En succeshistorie
Det er ikke kun Jan Jensen, der er glad for at have fået en medarbejder som Ayaz. Han oplever, at de ikke-vestlige indvandrere og etniske danskere, der arbejder i virksomheden, har et rigtig godt samarbejde.
- Ayaz er dejlig at arbejde sammen med. Han er altid glad og tilfreds. Så han er en god mand, siger Christian Hansen, Ayaz' kollega.
- Det er jo en ren succeshistorie, fortæller Jan Jensen