Foto: Kenny Eggert Nissen

Inger Marie frygter ny blodprop: Får hjælp til et bedre liv på hjertehøjskole

På Rebild Hjerteforenings årlige hjertehøjskole får patienter med kredsløbsproblemer hjælp til et bedre liv med deres sygdom.

Patienter med hjerteproblemer har noget mere besvær ved at udføre mange af de dagligsdagsting, eksempelvis at løbe og gå en tur, som de fleste af os tager for givet.

Men på den årlige hjertehøjskole i Rebild Bakker, som bliver arrangeret af Rebild Hjerteforening, bliver patienterne klædt på til at kunne leve et bedre liv til trods for deres hjerteproblemer.

En af årets deltagere er Inger Marie Jensen, der bor i Nyborg, men som har taget turen hele vejen til Comwell Hotel i Rebild for at være med til årets hjertehøjskole. For nogle år siden fik hun pludselig en blodprop, da hun var hun alene hjemme. 

Det giver noget uro og noget frygt indimellem. Det er værst, når man er alene

Inger Marie Jensen, hjertepatient

- Det var uvirkeligt. Man tror ikke på det, selvom man godt kan se det. Men det er lidt svært at forstå. Man er ikke forberedt på noget som helst. Det kommer bare lige ud af den blå luft, siger Inger Marie Jensen.

Ny blodprop kan komme når som helst

Siden da har hun har været på medicin og forsøgt at leve sundt med god mad og gåture. Men hun ved aldrig, om hun pludselig kan blive ramt af en ny blodprop.

- Det giver noget uro og noget frygt indimellem. Det er værst, når man er alene, for jeg tænker ikke over det, når jeg er ude, har gæster, eller mens der sker noget spændende, siger Inger Marie Jensen.

For tredje år i træk er hun taget med på Rebild Hjerteforenings hjertehøjskole, hvor cirka 30 kursister lærer om at leve med sine hjerteproblemer.

- Det er super, simpelthen super. Det er ren forkælelse. Man får nogle nye venner her, og det giver en tryghed at vide, at der er også er andre, der har det sådan, siger Inger Marie Jensen.

Hjertehøjskole giver nyttig viden til patienter 

Omkring en halv millioner danskere lever i dag med hjerteproblemer, og den private organisation Hjerteforeningen glæder sig over, at hjertepatienter fra hele landet kan få gode råd og et fællesskab i Nordjylland

- I Danmark er vi ikke vanvittigt gode til at forebygge hjertesygdomme. Alt for mange unge mennesker begynder at ryge. Rygning er en kæmpe risikofaktor, så forebyggelse er vi ikke så gode til. Til gengæld er vi vildt gode til at behandle hjertesygdomme, siger Jens Harder Højbjerg, kommunikations- og marketingschef hos Hjerteforeningen, og fortsætter.

- Hjertehøjskolen, som afdelingen i Rebild har arrangeret, er helt fantastisk, fordi det gælder om ikke at bare overleve en hjertesygdom, men også at leve godt i årene efter, og her får man en masse redskaber til at leve et godt og langt liv, selvom man har en hjertesygdom.

Vil gerne fortsætte med at komme

Inger Marie Jensen fortryder i hvert fald ikke, at hun har taget turen fra Nyborg til Rebild for at være med. 

- Jeg ved ikke, hvor længe jeg bliver ved med at komme her. Det kommer an på, hvad helbredet vil, og hvad pengepungen siger. Men det er rigtig godt, siger Inger Marie Jensen.

Årets hjertehøjskole varer indtil fredag den 6. september. 

04:56

Hjerteforeningen i Rebild afholder sin årlige Hjertehøjskole, hvor hjertepatienter får gode råd til et bedre liv med deres sygdom.

Luk video