LIGE NU:

Kulturen rykker ud til beboere på ældrecentre i Himmerland

Aktiviteter, udflugter og besøg er blevet aflyst på stribe på landets ældrecentre i år. Men nu får beboerne på en række ældrecentre i Himmerland mulighed for at opleve en mobil udstilling om 2. Verdenskrig fra Nordjyllands Historiske Museum.

På parkeringspladsen foran Nørager Ældrecenter står en blå container fra Nordjyllands Historiske Museum. Containeren rummer en udstilling om 2. verdenskrig, der i løbet af efteråret kommer til at turnere fra ældrecenter til ældrecenter i Rebild og Mariagerfjord Kommuner.

- Det er klart, at en del af de sårbare grupper i samfundet har været isoleret, og de har fået at vide, at de skal isolere sig og ikke deltage for meget i det offentlige liv, og derfor fik vi idéen, at vi ville forsøge at lave et tilbud til beboerne på regionens ældrecenter, siger Thor Bæch Pedersen, der er historiker ved Nordjyllands Historiske Museum.

Tilbuddet er en udstilling, der kan flyttes fra ældrecenter til ældrecenter, og den er berøringsfri, så den bliver så coronavenlig som muligt. Udstillingen omhandler 2. verdenskrig og indeholder flere genstande fra krigstiden og befrielsen.

- Det kan nærmest ikke være bedre

Containeren har stået ved Nørager Ældrecenter siden 29. september, og en af dem, der har haft glæde af den, er 91-årige Ernst Hauer Larsen, som har været ude og se udstillingen flere gange.

- Den kan nærmest ikke være meget bedre. Alting er jo forandret i år, og der foregår ikke så meget her i byen, siger han.

UDSTILLINGEN KAN OPLEVES PÅ DISSE ÆLDRECENTRE:

Det glæder også Rikke Broen, der er leder ved Nørager Ældrecenter, at containeren står på parkeringspladsen i et par uger. Normalt er der masser af liv ved ældrecentret, og der kommer mange på besøg, men alt det har ændret sig i coronatiden.

- Det er med til at skabe noget liv, og liv kan vi ikke få nok af på et ældrecenter. Specielt i denne tid med corona. Vi er normalt et hus med masser af besøg. Det har været svært for personale og beboere, at det lige pludselig skulle høre op, siger Rikke Broen.

Ambition om at skabe minder

Det er netop derfor, Nordjyllands Historiske Museum har valgt at rykke ud til ældrecentrene, for det kan være, at der går lang tid, før de ældre får mulighed for at tage på udflugt til museer igen. Nordjyllands Historiske Museum håber, at den mobile udstilling kan give dem en oplevelse og få dem til at huske barndommen og befrielsen.

- Kultur er det, der binder os sammen, og det er vores identitet. Hvis vi fuldstændig isolerer os, hvad er der så tilbage? Vi bliver nødt til at have noget, vi kan fokusere på og noget, der minder os om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra, og det er det, der er ambitionen med formidlingsrummet, siger Thor Bæch Pedersen fra Nordjyllands Historiske Museum.