LIGE NU:

Kurt fra Suldrup har landets ældste svejseapparat: Nu har han vundet et nyt

Kurt Lassen fra Suldrup er indehaver af et knapt halvtreds år gammelt svejseapparat fra Migatronic. Det er landets ældste, og nu bliver det skiftet ud med en ny model.

I en garage i Suldrup finder man lidt af et klenodie. Eller det er måske en mild underdrivelse at sige ét, for øjet fanger lynhurtigt de gamle motocrosscykler, motorcykler og veteranbiler. Men henne i hjørnet gemmer der sig lige netop det klenodie, som nu pludselig er kommet i fokus. Et svejseapparat fra den nordjyske virksomhed Migatronic.

Skulle det nu være noget særligt? Ja, det er det faktisk. Svejseapparatet er nemlig med sine knapt 50 år på bagen Danmarks ældste fungerende svejseapparat fra Migatronic. Det er fremstillet i 1970, samme år som Kurt Lassen blev udlært automekaniker. Få år senere købte han apparatet af en kollega hos Volvo i Svenstrup, og siden har han svejset nærmest alt mellem himmel og jord.

quote Det var en Chrysler Coronado fra '62. Det var Kong Frederiks jagtbil

Kurt Lassen, Suldrup

Han har blandt andet svejset cykler, motorcykler og mange af de motocrosscykler, som han og sønnerne har kørt - og vundet - på gennem tiderne. Der har også været gamle taxaer og et væld af veteranbiler forbi garagen i Suldrup. Og så har han ved en enkelt lejlighed rodet med et royalt køretøj.

- Det var en Chrysler Coronado fra '62. Det var Kong Frederiks jagtbil, fortæller Kurt Lassen om bilen, som en nabos svigersøn var i besiddelse af.

- Den var så lang, at jeg måtte have bygget ekstra til garagen for at den kunne være her. Den blev solgt på auktion, og jeg ved faktisk ikke, hvor den er i dag, siger Kurt Lassen.

Apparatet kan gå på pension

Det gamle svejseapparat kører endnu, og det har lige svejset ny bund i en gammel bil, som Kurt Lassen er i gang med at renovere. Men nu kan apparatet snart gå på pension. Kurt Lassen har nemlig vundet et spritnyt svejseapparat, og det er den gamle, trofaste maskines fortjeneste. Svejseapparatet er nemlig Danmarks ældste fungerende svejseapparat fra Migatronic. Faktisk er den så gammel, at det er Rødbroe og Haastrup, der er angivet som producent. Det var firmaet, der begyndte i Bonderup i 1970 og siden hen blev til Migatronic.

I anledning af sit 50 års jubilæum har Migatronic ønsket at finde frem til landets ældste svejseapparat, og for at have passet så godt på klenodiet gennem årene, præmierer Migatronic Kurt Lassen med et nyt svejseapparat, som er landet i garagen i Suldrup.

- Det er spændende. De kunne nu godt lige have gjort det for et års tid siden, for nu er jeg jo færdig med at svejse bilen der, smiler den pensionerede automekaniker, inden han tilføjer:

- Men jeg har en motorhjelm, jeg skal have lavet lidt på, og så skal jeg også have lavet noget skillevæg ude ved en af mine sønner, så der er masser af projekter, jeg kan bruge den nye maskine til.

I forbindelse med konkurrencen fandt Migatronic frem til flere hundrede funktionsdygtige svejseapparater fra 1970'erne og '80'erne.