LIGE NU:

Næsten modne majs: Høsten lover godt i år

En tør maj-måned og en varm juni-måned har hjulpet årets majshøst godt på vej, og fra næste uge forventes de første gule kolber at blive høstet.

Det er ikke kun majsplanter, der fylder på majsmarken i Nørager. 90 landmænd er tirsdag formiddag dukket op for at høre om årets majshøst og de forskellige majssorter til Agri Nords årlige Grovfoderdag.

- Der er mange forskellige lokaliteter på majs og forskellige sorter, så det er vigtigt, at man holder sig opdateret på det, siger René Lund Hansen, der er landmand i Næsborg.

Han er mødt op for at blive klogere på høsten af majs og de forskellige sorter. Det kan nemlig være en udfordring at finde ud af, hvornår majsen er helt klar til at blive høstet:

- Det kan variere fra mark til mark, og vejret spiller meget ind. Det kan godt være vanskeligt at bestemme høsttidspunktet, og i landbruget skal man jo tænke langt frem, så det er vigtigt, at vi får valgt de rigtige sorter til næste år, siger han,

Tidlig høst i år

Flere af planterne ser ud til at være klar til at blive høstet, og Anders Spanggaard anslår, at man kan begynde at høste nogle af sorterne i næste uge. Det er lidt tidligere end normalt, for de fleste år skal man hen i oktober, før majsen er moden.

- Høsten ser faktisk ud til at blive rigtig, rigtig god. Det er nogle flotte majs, vi har rundt omkring og på det her tidspunkt, kunne det nærmest ikke være bedre, siger Anders Spanggaard, der er planteavlskonsulent hos Agri Nord.

På majsmarken i Nørager har Agri Nord opstillet et landsforsøg, hvor de kan afprøve forskellige sorter og se, hvilke der passer bedst i de nordjyske marker.

- Vi afprøver flere end 100 sorter, så der er rigtig mange sorter, og der er virkelig noget at vælge imellem. Der bliver prøvet meget af, og det betyder også, at vi har et godt indblik i de forskellige sorter, siger Anders Spanggaard fra Agri Nord.

Majskolberne er ved at være klar til at blive høstet.
Majskolberne er ved at være klar til at blive høstet.

Grovfoderdag 2020

På årets grovfoderdag får landmændene en rundvisning i testmarken, hvor de stifter bekendtskab med de forskellige majssorter. Det er også muligt for landmændene at forhøre sig om dyrkning og høst af majs hos Agri Nords majskonsulenter.

Efter rundvisningen på marken bliver dagen afsluttet med en pølse og en sodavand, inden arbejdet i marken trækker igen.

- Det er rigtig godt, for det er et arrangement, som kan klares på et par timer, og de fleste har jo noget, de skal have gjort derhjemme, så det er et rigtig godt arrangement, siger landmand René Lund Hansen.