LIGE NU:

Rebild festen er stadig relevant

Traditionen tro var der i år Rebild fest i anledningen af USA uafhængighedsdag.

Det lader sig ikke skjule, folk til Rebild festen er lidt oppe i årene. Spørgsmålet er dog, er tiden løbet fra Rebild festen?

Rebildfesten opstod for over 100 år siden, da mere end 300.000 danskere udvandrede til USA. Så mange er dog ikke i dag. Men det får ikke Kristian Jensen til at tvivle på Rebild festens relevans.

- Jeg synes, det er meget relevant at holde fast i en fejring af 4. juli i Danmark. Så lang tid man kan samle et så fantastisk skue af mennesker, der vil bruge en dag til fejre båndene mellem Danmark og USA, så skal man holde ved den her tradition, siger Udenrigsminister Kristian Jensen.

Den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford var forbi de varme Rebild Bakker med hilsen fra Barack Obama. Ambassadøren insisterer på, at der stadig er særlige bånd mellem Danmark og USA.

- Der altid danskere, der flytter til USA, der åbner forretninger og investerer i landet. Der kan være forhindringer gennem tiden, men det ændrer ikke på det specielle forhold, som vi ser et eksempel på i dag, siger Rufus Gifford.

Der var nu også unge mennesker til fejring i dag. Simon Bøtker har været udvekslingsstudent i USA. Han mener båndet stadig skal fejres, men på en anden måde.

- Hvis man har en eller anden tilknytning til USA, og det har alle unge efterhånden, så kunne man jo nemt komme herop, siger Simon Bøtker

Den amerikanske ambassadør synes, det er væsentligt at forsøge at lokke flere unge til.

- Jeg synes, man skal gøre alt, hvad man kan, for at få så mange unge mennesker hertil, som vi overhovedet kan. Det er skønt, at man ser nogle stykker her i dag, men det er vigtigt, hvis vi gerne vil holde fast i sådan en begivenhed som denne, siger Rufus Gifford.

Ud over Rufus Gifford, holdte tidligere USA-korrespondent, Kim Bildsøe Lassen tale om forskellene på dansk og amerikansk mentalitet. Årets hovedtaler var danske amerikaneren Peter Work, som i de sidste 27 har drevet vingård i Californien.