Foto: Per Frank Paulsen

Sag om usynligt dige tog syv år: Det er den rene bananrepublik

Landmand Hans Jørgen Mikkelsen fra Nørager kan ånde lettet op. Efter 7 års kamp mod staten har han nu Landsrettens ord for, at han ikke har gjort noget ulovligt.

Hans Jørgen Mikkelsen fjernede i 2002 en tjørnehæk, som gik tværs mellem to marker nær hans gård. Der gik næsten 10 år før det gav ham problemer. Ifølge Rebild Kommune havde Hans Jørgen Mikkelsen ikke bare fjernet en tjørnehæk, men også et lovbeskyttet dige. Det viste sig nemlig, at skellet mellem de to marker var markeret på gamle militære såkaldte fire centimeter. Kort - kort der typisk er 100 år gamle.

Sagen har da ærgret mig grænseløst, for når det har været værst kan man jo ikke sove om natten.

Hans Jørgen Mikkelsen, Landmand

Men landmanden anede ikke, at der var et dige, og han afviser da også, at det nogensinde har været tilfældet.

- Der var en hæk, som stod som skel mellem markerne. Det var da jeg købte marken på den anden side af hækken, at jeg besluttede at fjerne den, så jeg slap for at køre udenom, siger Hans Jørgen Mikkelsen.

Men Rebild Kommune og Slots og Kulturstyrelsen stod fast på at der var tale om et dige og sagen endte i første omgang i byretten, hvor landmanden tabte sagen. Han fik som følge af dommen besked på at retablere det usynlige dige i en højde af 20 centimeter!

Læs også Sindal Marked bliver hestefri efter udbrud af herpes

Advokat Palle Møller Jørgensen fra Hirtshals ankede sagen til Landsretten og her tog sagen en drejning. Arkæolog og museumsinspektør Lone Andersen afgav nemlig en overraskende ekspertvurdering, som tilsynsførende for Slots- og Kulturstyrelsen.

- Jeg kunne ikke afgøre, om der var eller havde været nogle diger på Hans Jørgen Mikkelsens mark, selv om de var angivet til at være der, så jeg kunne kun sige, at det kunne jeg ikke sige noget om, siger Lone Andersen.

For Hans Jørgen Mikkelsen var det til gengæld afgørende. Hans Advokat Palle Møller Jørgensen vandt sagen i Landsretten. Staten fik regningen for sagen på ca. 200.000 kroner og 7 års kamp var slut.

- Sagen har da ærgret mig grænseløst, for når det har været værst kan man jo ikke sove om natten. Det er slemt, når man får skyld for noget man ikke har gjort, siger Hans Jørgen Mikkelsen.

Det er den rene bananrepublik, for det er virkelig tilfældigheder, der afgør om folk risikerer at overtræde loven.

Lone Andersen, Arkæolog og museumsinspektør

Ifølge museumsinspektør Lone Andersen duer den lovgivning, der skulle beskytte digerne ikke. Hun mener, at loven skulle have været revideret allerede da den blev indført i 1992.

- Det er den rene bananrepublik, for det er virkelig tilfældigheder, der afgør om folk risikerer at overtræde loven og ender med et krav om at genopbygge diger, som de ikke anede var der - eller måske heller aldrig har været der, siger Lone Andersen.

Landmand Hans Jørgen Mikkelsen kan igen sove godt om natten med rettens ord for, at han ikke har gjort noget ulovligt, men han har alligevel svært ved at tage Statens ageren alvorligt.

- Jeg synes det er til grin, at der er brugt så megen tid og så mange penge på den sag, men jeg fik jo ret til sidst og det er jeg taknemmelig for, siger Hans Jørgen Mikkelsen. 

05:35

Den rene bananrepublik! Sådan betegner en arkæolog og museumsinspektør en lov, som egentlig skulle værne om fortidsminder, men istedet krænker en masse landmænd.

Luk video