LIGE NU:

Skørping holder julegudstjeneste i idrætshallen

Udsigten til meget få gæster i kirken juleaften fik præsten i Skørping til at tænke alternativt. Hun fik idrætscentret og resten af byen med på ideen om at flytte gudstjenesten.

Til julegudstjenesten plejer der at være stuvende fyldt i landets kirker. Vi sidder nærmest lårene af hinanden, og nogle må tage til takke med ståpladser for at være med til at synge julens salmer, høre juleevangeliet og præstens juleprædiken.

Men i år er det ganske anderledes. Coronarestriktionerne byder lige nu kirkerne at holde hver anden bænk tom, og det betyder ganske få pladser til dem, der gerne vil i kirke juleaften. Men i Skørping sørger de for, at 400 kirkegængere kan være med til gudstjeneste, som de plejer. Eller næsten som de plejer i hvert fald. For de to julegudstjenester, der skal holdes 24. december bliver nemlig ikke i kirken, men i Skørping Idrætscenter.

- Vi kan jo ikke gøre, som vi plejer, og så satte vi præster os ned og talte sammen, og så tænkte vi, hvad er det største lokale i Skørping? Og det er jo selvfølgelig hallen, siger sognepræst Sanne Birkely Sørensen.

Hun tøvede ikke med at tage kontakt til halinspektøren, som var frisk på ideen med det samme. Ligeledes bakker byens borgerforening op med økonomien til at etablere det nødvendige lydanlæg, byens Meny donerer juletræer, og Skørping Skole sørger for, at der bliver pyntet festligt op med perlepladesnefnug, julemandsklip, store julestjerner og guirlander i lange baner.

quote Nogle har sagt, at hvis det ikke er i kirken, så kommer de ikke. Så er der andre, der slet ikke vil til gudstjeneste i år, men der er heldigvis også rigtig mange, der synes, at det er en spændende idé, og jeg håber, der er flest på det hold, så vi kan få nogle rigtig gode gudstjenester

Sanne Birkely Sørensen, sognepræst, Skørping

Selv om ideen om at holde en alternativ julegudstjeneste har fået opbakning, er der også en anelse skepsis blandt sognebørnene.

- Nogle har sagt, at hvis det ikke er i kirken, så kommer de ikke. Så er der andre, der slet ikke vil til gudstjeneste i år, men der er heldigvis også rigtig mange, der synes, at det er en spændende idé, og jeg håber, der er flest på det hold, så vi kan få nogle rigtig gode gudstjenester, siger Sanne Birkely Sørensen.

Selv om rammerne bliver anderledes, er hun ikke i tvivl om, at det nok skal blive så meget en julegudstjeneste, som det nu kan blive, når man er rykket ud af kirkerummet.

- Vi synger de salmer, vi altid synger, og vi skal høre juleevangeliet. Prædikenen er jo forskellig fra år til år, men det bliver en prædiken, som den skal være i en kirke. Så vi tager egentlig bare den kirkelige gudstjeneste og flytter den, og med juletræer og julelys og al det fine julepynt fra skolen og alle os, der møder frem og er i godt julehumør, så er jeg helt sikker på, at det nok skal blive jul - bare på en lidt anden måde, siger sognepræsten.

Der kan være omkring 200 mennekser per gudstjeneste, så i alt 400 borgere fra Skørping og omegn har mulighed for at komme i "kirke" juleaften.