Spøgelsesjæger havde leukæmi som barn: Lugten af hospital vækker minder

Minderne fra spøgelsesjæger og skuespiller Kasper Le Fevres barndom spøger, når han træder ind på et hospital og rammes af lugten. Nu gør han det alligevel - og så i mørke.

Se første og andet afsnit af "Er Der Nogen?" sæson 10 nederst i artiklen. Find også afsnittet på TV 2 Play

- Er der nogen?

Kasper Le Fevre ligger på en madras på et koldt gulv i mørket.  

- Hvis der er nogen, så giv et tegn, råber han. 

Skuespilleren og spøgelsesjægeren befinder sig på et nedlagt tuberkulosesanatorium i Skørping en sen aftentime. Helt alene. 

Det er Kaspers eget valg. Han er i gang med at finde beviser på, at der findes mere mellem himmel og jord. 

- Det uforklarelige, spirituelle og overnaturlige har alle dage haft min interesse. Spøgelser, UFO'er, Bigfoot, Loch Ness-uhyret. Jeg elsker det og lapper det i mig, fortæller Kasper Le Fevre.

Lokationer i den nye sæson

Der bliver to afsnit per lokation:

  1. Skørping Hospital / Turbekulosesanatorium

  2. Buderup Ødekirke

  3. Knivholt Hovedgaard ved Frederikshavn

  4. Hospitalbunkeren ved Rom Flyveplads

Fryseslottet

Kasper ligger i den del af sanatoriet, der er årsagen til sanatoriets kælenavn 'fryseslottet'. Den eneste kur, man havde mod tuberkulose frem til 1950'erne, var nemlig frisk luft og sund kost.

Derfor blev der lavet 'liggesale' i de mange, danske sanatorier, der blev bygget, mens pandemiens udbredelse var på sit højeste. 

- I 1800-tallet var tuberkulose skyld i hver fjerde dødsfald i Danmark, fortæller Kasper Le Fevre, inden den står på spøgelsesmissioner. 

Kasper Le Fevre er på vej ud i 'fryseslottet' i første afsnit af den nye sæson.
Kasper Le Fevre er på vej ud i 'fryseslottet' i første afsnit af den nye sæson.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO dør 1,5 millioner stadig hvert år af tuberkulose på verdensplan, og det er den mest dødbringende infektionssygdom i verden. 

Fryseslottet ligger med udsigt ud over den store parklignende have, der hører til bygningen. Da tuberkulosesanatoriet lukkede, blev bygningerne omdannet til Skørping Hospital. 

Nu står de tomme og venter på et nyt kapitel. 

quote Jeg ved, hvad det vil sige at være i den situation og være bange for, at man ikke kommer hjem igen og ikke skal se sin mor og far igen

Kasper Le Fevre

Lugten af hospital

Netop hospitaler har været en stor del af Kasper Le Fevres liv. Især i de tidlige ungdomsår. Det fortæller han om, mens han er på vej ud på mission i liggesalen. 

- Jeg har det enormt stramt med hospitaler. Det tror jeg, der er mange, der har. Men jeg har det ekstra stramt med lugten af hospitaler, og det lugter stadig af hospital herinde, selvom det ikke er blevet brugt i årevis, siger han i første afsnit af sæson X af Er Der Nogen?

15-årige Kasper Le Fevre og hunden Emma, som han købte for de penge, han fik fra Kræftens Bekæmpelse.
15-årige Kasper Le Fevre og hunden Emma, som han købte for de penge, han fik fra Kræftens Bekæmpelse.
Foto: Privatfoto

Få uger før Kaspes konfirmation får han konstateret leukæmi, og allerede dagen efter Kaspers indtræden i de voksnes rækker starter behandlingen på Rigshospitalet. 

- Det var en højrisiko, så det var alvorligt, men medicinen virkede på mig, fortæller Kasper Le Fevre. Han var 14 år, da hans kræftforløb blev opdaget.

I to år er han flere gange ugentligt til behandlinger - store som små - på Riget, hvor lugten på hospitalet løbende bliver kædet sammen med følelser som angsten for at dø og sorg. 

Emma var en trofast følgesvend for Kasper igennem den svære tid.
Emma var en trofast følgesvend for Kasper igennem den svære tid.
Foto: Privatfoto

- Jeg følte samhørighed

Kasper mister håret og får 'måneansigt' af prednisolon. 

Men heldigvis virker kemoen. 

- Den ensomhedsfølelse man har, når man er indlagt med noget livstruende, er jeg sikker på, at andre kan genkende. Måske kender de også til, at ens tanker handler enormt meget om dem, man efterlader. Hvordan skal det gå dem, hvis historien slutter her?

På fryseslottet i skoven i Skørping får Kasper Le Fevre en aften på et hospital med et 'fripas', som han kalder det. 

Ny 'Er der der nogen'-sæson

Kasper Le Fevre er sammen med Trine Gadeberg og Mikkel Egelund aktuelle med en ny sæson af den populære serie fra TV2 Nord: Er Der Nogen?

Den nye sæson er efter romersk forbillede opkaldt 'X' for '10', fordi det er tiende gang, et hold af spøgelsesjægere er på jagt efter det overnaturlige. 

Denne omgang indeholder 8 nye afsnit og et 'julespecial', der sætter den gode julefortælling om nissen på spil. 

Serien kan ses på TV 2 Play, tv2nord.dk og TV2 Nord Salto. 

- Jeg var der for noget andet, fordi jeg skulle lave TV. Jeg prøvede at bruge det, da jeg skulle skabe kontakt, for jeg ved, hvad det vil sige at være i den situation og være bange for, at man ikke kommer hjem igen og ikke skal se sin mor og far igen. Jeg følte en form for samhørighed med dem, som skulle have været der. Især børn. For jeg var selv et barn.

Kort før Kasper fylder 17 år, bliver han erklæret rask. 

- Jeg missede nogle vigtige teenageår med fester og kærester. Jeg måtte vente de to år.

Se første og andet afsnit af "Er Der Nogen?" sæson 10 herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland