LIGE NU:

Uge Sex: Flirt og grænser på skoleskemaet

Det er den sjette uge på året, og det betyder, at over halvdelen af landets skoleelever har seksualundervisning i forbindelse med kampagnen Uge Sex.

- Er der forskel på, hvordan piger og drenge flirter? Spørger Torben Kusk-Glavind ud i klasselokalet på Sortebakkeskolen i Nørager.

Normalt underviser Torben Kusk-Glavind i dansk og tysk, men i uge seks underviser han klassen i seksualundervisning, fordi der er Uge Sex i hele landet. En årlig undervisningskampagne med fokus på seksualundervisning.

quote Måske kan man ikke snakke med sine forældre, for der er ting, der kan være lidt pinlige. Men her har vi et lukket forum.

Malthe Steenberg Classen, elev

9.B sidder i en rundkreds, og flere af dem tilkendegiver, at er er forskel på drenge og pigers flirt. En af eleverne påpeger, at piger ofte spiller kostbare og gerne vil have, at drengene tager det første skridt. En anden bryder ind og siger, at det egentlig er åndssvagt, at det er sådan, det er.

Pinligt at tale med forældre om det

Tirsdag handler undervisningen om flirt, grænser og alkohol, og klassen taler om flirt i mange sammenhænge. Både online, mellem klassekammerater og til fester.

- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi kan snakke om det. Måske kan man ikke snakke med sine forældre, for der er ting, der kan være lidt pinlige. Men her har vi et lukket forum, hvor man kan snakke med både lærere, sundhedsplejersker og sine klassekammerater, siger Malthe Steenberg Classen, der er elev i klassen.

Malthe Steenberg Classen
Malthe Steenberg Classen
Foto: Sofie Bach

Hans klassekammerat, Julie Nedergaard Vestby Jensen, er enig. Hun er glad for, at der er tid i skolen til at tale om ting, som kan være svære at tale med forældre om:

- Det er ret vigtigt for unge på min alder, for vi skal jo finde ud af det på en eller anden måde, og jeg synes ikke, vi lærer det ordentligt, hvis vi bare kigger på nettet. Det kan være et andet syn, vi får på det fra vores lærere, siger hun.

Julie Nedergaard Vestby Jensen
Julie Nedergaard Vestby Jensen
Foto: Sofie Bach

Seksualundervisning er mange ting

Engang var seksualundervisning primært undervisning i præventionsformer og graviditet. Men det har ændret sig, og nu dækker undervisningen over alle mulige emner, der er vigtige for børn og unge. Derfor har klassen også været igennem et forløb om kropsidealer.

- Jeg lærte, at selvom jeg som lille troede, at man skulle have en meget tynd krop, så er det egentlig okay at have fedt på kroppen. Jeg er den laveste i klassen, så jeg synes, at emnet om kropsidealer hjalp mig til, at jeg ikke tænker så meget over min højde, for det er okay, siger Lalia Kibanga, der er elev i klassen.

Lalia Kibanga
Lalia Kibanga
Foto: Sofie Bach

Hun kan se en stor forskel fra dengang, klassen havde seksualundervisning i de små klasser og til nu, hvor det er sidste år i folkeskolen.

- I de små klasser kunne vi ikke høre mange af ordene uden at sige ad, og så ville vi snakke om noget andet. Men her i 9. er det fint, for vi forstår det nok lidt bedre, og nu kender vi jo ordene, for vi hører dem hele tiden, siger Lalia Kibanga.

Det kan være tabubelagt

Klassens lærer, Torben Kusk-Glavind, oplever, at det kan være grænseoverskridende for nogle lærere at undervise deres elever i seksualundervisning. Derfor er han glad for, at Sex og Samfund hvert år udgiver nyt undervisningsmateriale i forbindelse med Uge Sex.

quote Jeg synes, det er rigtig godt, at der bliver lavet nyt materiale hvert år, fordi det tager presset fra lærere, der måske er lidt bange eller har berøringsangst med det.

Torben Kusk-Glavind, lærer

- Jeg synes, det er rigtig godt, at der bliver lavet nyt materiale hvert år, fordi det tager presset fra lærere, der måske er lidt bange eller har berøringsangst med det, fordi de ved, at her står de og underviser i det samme som andre, for det kan jo godt være lidt tabubelagt at skulle undervise i det, siger han.

Han føler sig selv godt rustet til at undervise i faget, for han har taget et modul i faget på læreruddannelsen, og derudover har han undervist i det i mange år. Klassen har haft seksualundervisning siden fjerde klasse, og det betyder Ifølge Torben Kusk-Glavind, at der er skabt et trygt rum i klassen:

- Det betyder meget for deres åbenhed og deres lyst til at åbne op og deres evner til at være åbne omkring dem selv, at vi ikke har gjort det til et tabu i mellemtrinnet. Jeg synes, det er vigtigt, at man ikke først i 8.-9.-klasse tænker, at uha, nu skal vi nå det, inden det brænder på, men at man prioriterer det helt fra de små trin, siger han.

Det genkender eleven Julie Nedergaard Vestby Jensen. Hun er ikke bange for at række hånden op og sige noget til seksualundervisning eller diskutere i grupper:

- Jeg er rimelig tryg ved alle herinde, så jeg kan snakke om alt, føler jeg.

Hendes klassekammerat Malthe Steenberg Classen er også tilfreds med undervisningen:

- Det er mega fedt, at man kan få nogle svar på nogle spørgsmål, man har og få nogle ting at vide, som man troede, man vidste, men måske alligevel ikke vidste så meget om, siger han.