Ungdomsskoleforløb skal skaffe Lisa et fritidsjob

Der er mange fordele ved at have et fritidsjob som ung. Men for unge med sociale eller sproglige udfordringer kan det være svært at skaffe et job. Det skal et nyt projekt ændre på.

Fakta i Skørping har de næste mange onsdage ekstra mange ungarbejdere på job. Udover butikkens normale bemanding er 16 unge fra Rebild Ungdomsskole og Mariagerfjord Ungdomsskole også til stede i butikken, hvor de får oplæring i at fylde varer op og sidde ved kassen.

quote Det er mega fedt at få noget erfaring i en butik, så man kan få mere på sit CV og kan få nemmere ved at få et job.

Lisa Kristine Mørk Nielsen, deltager i projektet Coop Crew

De 16 unge er en del af projektet Coop Crew, hvor unge med forskellige udfordringer bliver oplært i Fakta-butikker og får hjælp til at skaffe sig et fritidsjob.

- Det er mega fedt at få noget erfaring i en butik, så man kan få mere på sit CV og kan få nemmere ved at få et job, siger Lisa Kristine Mørk Nielsen, som er en af de unge, der deltager i forløbet. Til daglig er hun elev på FGU i Støvring.

Bedre karakterer og mindre kriminalitet

Det er ikke kun ekstra penge på lommen, der kan være en fordel ved at have et fritidsjob som ung. En undersøgelse fra TrygFondens Børneforskningscenter fra 2018 viser, at unge med fritidsjob får bedre karakterer til afgangseksamen i 9. klasse, og de begår mindre kriminalitet.

Men for unge med diagnoser, sprogproblemer eller sociale udfordringer kan det være svært at skaffe et fritidsjob. Derfor er det denne gruppe af unge, der er målgruppen i projektet Coop Crew.

- Det er klart, at man lærer noget af at komme ind på en arbejdsplads. Der er noget opdragelse, noget kultur og noget dannelse på en arbejdsplads, og det er rigtig godt at få med i livet for de unge. De skal ud på arbejdsmarkedet på et tidspunkt, og derfor er det godt at betræde nogle stier allerede som ganske ung, siger Lars Otte Koefoed, der er ungdomsskoleinspektør i Mariagerfjord Ungdomsskole.

Det oplever butikschef i Fakta Skørping, Mikkel Bonde Nielsen, også. Han kan se, at ungarbejderne vokser med opgaven og bliver mere ansvarlige, når de får et fritidsjob:

- Man lærer at komme ud på arbejdsmarkedet, godt nok i det små, men man tager ansvar for sig selv og ansvar for andre, for der er nogen, der er afhængige af en. Så det giver en ansvarsfølelse hos den unge, siger han.

Landsdækkende projekt

Coop Crew er et landsdækkende projekt, der blev startet i 2019. I alt deltager 3700 unge fra 25 kommuner i forløbet, der kommer til at køre indtil 2025. Det er støttet med 27,6 millioner kroner fra den A.P. Møllerske Støttefond.

Projektet er et samarbejde mellem Fakta-butikker og ungdomsskoler, og formålet med projektet er at få flere udsatte unge i arbejde.

- De unge, der er med i projektet, er alle i farezonen for ikke at blive erklæret uddannelsesparate. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at vi er med fra ungdomsskolen, for det betyder noget, at vi har en relation i forvejen, som vi kan bære med ind i projektet, siger Lars Otte Koefoed.

Forløbet varer seks uger, hvor de 16 unge mødes i Fakta i Skørping hver onsdag og får oplæring i butikken. Herefter venter et forløb, hvor de kan få hjælp til at skrive ansøgninger og CV, og hvor ungdomsskolerne vil hjælpe med at skaffe fritidsjobs i lokalområdet.

- Det vil være rigtig fedt at få et fritidsjob, for så sidder man ikke bare derhjemme og keder sig. Det kan være travlt, men det kan også være rart at komme ud og have noget andet efter skole, siger Lisa Kristine Mørk Nielsen, der er elev på FGU Støvring.


Seneste nyt

fra Nordjylland