LIGE NU:

20 år siden terrorangrebene i USA

I dag er det 20 år siden at en skelslættende begivenhed satte sig i sjælen hos folk i hele verden. 11. september år 2001. Fire fly blev kapret af terrorister fra Al-Qaeda-organisationen. To fly blev fløjet ind i tvillingetårnene, World Trade Center, et andet fly blev styret ind i Pentagon, og et fjerde fly styrtede og nåede ikke sit mål.

Mange kan sikkert huske, hvad de lavede for 20 år siden i dag. Her ændrede verden sig på meget kort tid, og den forfærdelige hændelse satte sit aftryk verden over. 

Selvom angrebene mod World Trade Center og Pentagon på papiret foregik langt væk på den anden side af Atlanterhavet, så var det alligevel så stor og omfattende en hændelse, at den trak tråde til store dele af verden. Også til Nordjylland. 

Held i uheld for Spar Nord medarbejder

Den dengang 29-årige Frank Sørensen var taget til New York til konference. Frank var til stede på et hotel i forbindelse med World Trade Center. Og det var hans held. 

- Han oplevede det som et jordskælv. De bliver bedt om at komme ud af hotellet. Da han kommer ud kan han se ilden i det ene tårn. Han så efterfølgende det andet fly ramme det andet tårn, fortalte en repræsentant for bankens hovedsæde dengang til TV2 Nord. 

Det var Franks held, at han var tilstede i hotellet, og det lykkedes ham efterfølgende via Det Danske Konsulat at ringe til familien i Danmark og fortælle, at han var uskadt.   

Rystet Svend Åge Jensby 

Den tidligere danske folketingpolitiker, Svend Åge Jensby, var med en gruppe af politikere taget til USA for at besøge Pentagon. De kom faretruende tæt på terrorangrebet, hvor et af fire kaprede fly på dagen blev tvunget ind i Pentagon-bygningen.

Svend Åge Jensby er tidligere medlem af Venstre og folketingsmedlem fra 1990 til 2005. 11. september 2001 var han taget med en dansk delegation af folketingspolitikere til USA for at besøge Pentagon-bygningen, der også var et mål og blev ramt under de organiserede angreb. Han var tydeligt rystet efter hændelsen.

- Man kan jo næsten ikke stille noget op, når de svin, som jeg vil tillade mig at kalde dem, de organiserer sig, sagde Svend Åge Jens by dengang til TV2 Nord henvendt til terroristerne, der stod bag. 

- Det viser desværre også sårbarheden, som selv supermagter som USA har. 

Han opfordrede i samme ombæring den daværende danske regering til at vise støtte til USA.

Se hele indslaget  med Svend Åge Jensby, som TV2 Nord lavede dengang herover.

Angrebene førte efterfølgende til knap tyve års krig i Afghanistan, hvor også Danmark var deltager. 

En af de formodede hovedmænd bag angrebet, Osama Bin Laden, blev opsporet og dræbt i Pakistan i 2011 af en amerikansk Navy Seal-styrke. 


Også i Aalborg blev der sørget dagen derpå for terrorangrebene i USA. Bag Ansgar Kirken i Aalborg var en sluttet kreds mødt op til et arrangement arrangeret af 4. juli-komiteeen. Også borgmesteren og viceborgmesteren var mødt op. Her kan du se indslaget som TV2 Nord sendte dagen efter den den historiske dag, 11. september, 2001.