Aalborg-firma skal skaffe 25000 læger til udkants-USA
Foto: Mick Anderson
Et Nordjysk firma mener, det har svaret på lægemanglen i Nordjylland. Det bruger intelligente nyhedsbreve og computerkoder til at lokke nye læger ud på landet. Det gør det allerede i USA.
Softwarefirmaet Bullsender mener, deres email-teknologi kan afhjælpe lægemanglen i Nordjylland.
På tre måneder har det aalborgensiske software-firma Bullsender skaffet 200 læger til ledige stillinger i udkants-USA. De mener, deres avancerede teknologi og målrettede nyhedsbreve kan overføres direkte til nordjyske forhold.
- Regionens markedsføring er gammeldags, og vi har den nye teknologi til at finde egnede kandidater, siger salgschef i Bullsender, Dennis Kronborg.
Firmaet har indgået en millionaftale med sundhedsorganisationen The Veterans Health Administration om at lave skræddersyede emailkampagner til læger, som skal tage jobs langt fra de prestigefyldte stillinger i New York, Washington og L.A.
- Forholdene i udkants-USA er sammenlignelige med de problemer, regionen har med at finde læger til Nordjylland, så det kan vi godt hjælpe med, siger Dennis Kronborg.
På Mors er lægemanglen størst i hele Danmark. En enkelt læge har næste 5.000 patienter - det er 3.400 flere end landsgennemsnittet på 1.600.
På Limfjords-øen mener den afgående og 69-årige læge Svend Gottlieb, der lukker sin praksis med 1600 patienter til sommer, at regionen er nødt til at bruge flere penge på at lokke læger til Nordjylland.
- Man skal betale lægerne noget mere og lave flere tilbud til lægernes familier, siger Svend Gottlieb.
Han og kollegaen i Praksiscenter Mors bliver erstattet af fire udenlandske læger, som lige nu er i gang med at lære dansk.
- Vi og regionen har ikke været gode nok til at samarbejde om at få besat de ledige stillinger, siger Thomas Olsen, der er bestyrelsesmedlem i den nordjyske afdeling af Praktiserende Lægers Organisation (PLO).
Der mangler ifølge PLO lige nu omkring 60 læger i Nordjylland, før normeringen pr. læge er den samme, som man har i hovedstaden.
Men udviklingen går den forkerte vej. I forvejen ligger lægerne i regionen suverænt øverst på landsplan, når det gælder antal patienter pr. læge. Og det tal er voksende. Fra 2014 til 2015 er gennemsnittet steget fra 1700 til 1750.
Regionen har set sig nødt til at oprette klinikker, som man selv driver ved hjælp af udenlandske læger.
I aften har vi regionsrådsformand Ulla Astman i studiet til en snak i studiet om, hvordan hun vil bremse den uheldige udvikling.